Ministrul Energiei: Prețul la gaz, nejustificat de mare, menținut de jocuri de piață

Ministrul Energiei: Prețul la gaz, nejustificat de mare, menținut de jocuri de piață
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mai 2022

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, este de părere că prețul gazului natural este unul nejustificat de mare și că acesta este menținut la actualul nivel prin "jocuri de piață". Popescu este sceptic cu privire la o scădere a prețului gazelor naturale atâta timp cât există o dependență față de Rusia și cât timp războiul din Ucraina continuă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Atâta timp cât vom fi în continuare dependenți de gaz din Federația Rusă, preț al gazului care am văzut cu toții că începând cu a doua parte a anului trecut a început să crescut brusc, fără nicio justificare, practic manipulat, prin reducerea ofertei – că până la urmă asta a fost, s-a refuzat suplimentarea unor cantități de gaze în condițiile în care cu ani în urmă acest lucru se întâmpla - este evident că, dacă vom avea o dependență, prețurile nu vor scădea. Vom depinde de jocurile care se fac la cei care dictează gazul rusesc”, a afirmat Virgil Popescu la Digi 24.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Aceste creșteri pozitive vor avea un impact direct în dobânda de referință. Care este unul dintre coșmarurile băncilor centrale

Ministrul consideră că prețul gazului este unul nejustificat de mare.

"Eu și acum spun că avem un preț foarte mare la gaz, nejustificat. A crescut cumva costul exploatărilor de gaze? Costă mai mult să scoți gazul din pământul rusesc față de anul trecut? Nu! Deci pur și simplu din jocuri de reducere a ofertei, din jocuri de piață, acest preț a ajuns să fie foarte mare. Și este menținut acolo”, a adăugat ministrul.

El este sceptic cu privire la o scădere a prețului gazelor naturale atâta timp cât există o dependență față de Rusia și cât timp războiul din Ucraina continuă.

"Atât timp cât avem un conflict la frontieră, conflict din Ucraina, nu cred că vom asista la scăderi de prețuri. (...) Cât timp va fi război, nu cred că vom asista la o scădere a prețului. Dacă vom avea suficient de mult gaz lichefiat și nu vom depinde de gazul din Federația Rusă, sigur că prețul va scădea. Pentru că nu se mai poate juca cu gazul ca și armă politică, este evident”, a spus el.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România, despre inflație: Este posibil să ne mai aștepte încă o jumătate de an destul de grea CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România, despre inflație: Este posibil să ne mai aștepte încă o jumătate de an destul de grea



Ministrul a explicat, de asemenea, că România și-a permis să introducă o plafonare a prețului la gaz datorită dependenței scăzute de importuri, scrie News.ro.

"Dacă am fi fost dependenți de gazul de import, nu am fi putut să ne permitem să spunem: ăsta este prețul, dacă vreți să vindeți, bine, dacă nu vreți să vindeți, iarăși bine”, a adăugat ministrul Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul energiei
virgil popescu
gaze