Ministrul Energiei: Toți românii să stea liniștiți pentru că nu vor tremura de frig la iarnă

Ministrul Energiei: Toți românii să stea liniștiți pentru că nu vor tremura de frig la iarnă
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 aug 2023

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat că România stă foarte bine cu stocurile de gaze naturale, fiind în acest moment o rezervă înmagazinată de aproape 83%, iar după 1 septembrie, conform angajamentului cu cei de la Comisia Europeană, va fi depășită cantitatea de 90%. Chestionat dacă prețurile la gaze naturale și energie electrică vor crește sau vor rămâne plafonate, ministrul PNL a explicat că schema actuală este în vigoare până în luna martie a anului 2025. „La nivelul Comisiei Europene cel puțin până în martie 2024, deci dincolo de iarna care urmează putem să păstrăm această schemă”, a mai precizat el.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

„Stăm foarte bine. La această oră avem o rezervă de aproape 83% înmagazinată, iar la 1 septembrie, conform angajamentului în fața Comisiei Europene, trebuie să depășim 90%, ceea ce vom face fără probleme. Avem practice un record istoric de rezervă. În momentul acesta este cu aproximativ 580 de milioane de metri cubi mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, iar stocurile totale sunt de aproximativ 2,6 miliarde de metri cubi”, a afirmat Sebastian Burduja, întrebat vineri la TVR Info, cum stă România cu stocurile de gaze naturale pentru sezonul rece care va veni.

PPC ar urma să preia afacerea Enel, prin acord final, săptămâna viitoare CITEȘTE ȘI PPC ar urma să preia afacerea Enel, prin acord final, săptămâna viitoare



Ministrul Energiei a mai spus că în cazul în care iarna din acest an va fi una grea, atunci România poate apela la rezervele de gaze din Azerbaidjan, unde țara noastreă are la dispoziție o capacitate suplimentară de un miliard de metri cubi.

„Dacă vom avea o iarnă foarte grea, întotdeauna avem posibilitatea de a apela la gaz din Azerbaidjan unde avem rezervată o capacitate adițională de până la un miliarde de metri cubi. Așadar, mesajul meu foarte clar pentru toți românii este să stea liniștiți pentru că nu vor tremura de frig la iarnă”, a explicat Burduja.

Întrebat dacă facturile românilor la gaze și energie electrică vor rămâne plafonate ca anul precedent și dacă sunt bani la buget pentru a acoperi diferența de cost, ministrul Energiei a răspuns: „E o întrebare foarte bună pentru Ministerul Finanțelor”.

„Noi ca Minister al Energiei am susținut întotdeauna că trebuie să existe o protejare pentru consumatorii vulnerabili și în special în segmentul casnic, iar pentru casnic discutăm mai ales de întreprinderile mici și mijlocii, de companiile românești care au nevoie de sprijin pentru a rămâne competitive. Schema actuală este în vigoare până în martie 2025. La nivelul Comisiei Europene cel puțin până în martie 2024, deci dincolo de iarna care urmează putem să păstrăm această schemă”, a completat ministrul PNL.

Romgaz vrea parc solar de până la 40 MW într-o comună unde are și sonde de gaze CITEȘTE ȘI Romgaz vrea parc solar de până la 40 MW într-o comună unde are și sonde de gaze



El a adăugat că în cazul în care va fi pusă problema ajustării schemei existente, atunci acest lucru va fi făcut cu foarte multă prudență. Burduja nu a exclus posibilitatea fluctuării prețurilor la energie electrică și gaze, în contextul unei ierni grele și a evoluției conflictului din Ucraina.

„Dacă se va pune problema ajustării schemei, o vom face doar pentru a respecta faptul că în piață prețurile au scăzut și la gaz și la energie electrică, dar cu foarte multă prudență. Pentru că în contextul unei ierni grele, în contextul unei evoluții imprevizibile în Ucraina, în contextul multor alte variabile pe care nu le putem cunoaște, ne putem aștepta la o creștere de prețuri. Și atunci nu dorim să îi expunem pe români, nici pe companiile românești la aceste fluctuații”, a completat ministrul Energiei.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
caldura