Negocierile cu China pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă reîncep în septembrie

Negocierile cu China pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă reîncep în septembrie
scris 25 aug 2017

Negocierile statului român cu compania chineză China General Nuclear Power Corporation, pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, suspendate în decembrie anul trecut, vor reîncepe în septembrie, a declarat vineri directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, în cadrul unei conferințe de presă în care și-a prezentat bilanțul celor patru ani în care s-a aflat la conducerea companiei.

”Ieri (joi, 24 august, n.r.) am avut AGA (Adunarea Generală a Acționarilor), unde a fost aprobată mandatarea Consiliului de Administrație, care să stabilească termenii și condițiile mandatului de negocieri în continuarea acestui proiect. Acest mandat a fost dat urmare a aprobării în Guvern în luna iulie a unui memorandum care abordează acest subiect. Care de dept deschid premisele reînceperii negocierilor pe proiect, negocieri care de fapt vor începe din luna septembrie din nou”, a spus Lulache, citată de news.ro.

Mandatul stabilește o durată a negocierilor de șase luni, începând de joi, 24 august.

FOTO Proprietarul Elsid și Electrocarbon, nu demult cumpărător de energie ieftină de la Hidroelectrica, își vinde un imobil ultracentral ipotecat la BCR pentru a-și plăti ratele CITEȘTE ȘI FOTO Proprietarul Elsid și Electrocarbon, nu demult cumpărător de energie ieftină de la Hidroelectrica, își vinde un imobil ultracentral ipotecat la BCR pentru a-și plăti ratele

”Nu este însă un obiectiv mic, pentru că pentru finalizarea acestui proiect este absolut esențial ca statul român să își clarifice în detaliu rolul, contribuția, aportul, susținerea etcetera”, a menționat Lulache.

Autoritățile române negociază cu compania chineză de trei ani. Negocierile au fost suspendate în decembrie 2016, pe fondul schimbării Guvernului.

”Negocierile au fost suspendate din decembrie anul trecut și se reiau în luna septembrie. Eu cred că 3 și 4 sunt absolut obligatorii dacă vrem să devenim independenți energetic, să avem securitate energetică”, a spus Lulache.

Negocierile dintre statul român și compania China General Nuclear Power Corporation privind construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă aveau ca termen-limită data de 20 decembrie 2016.

Până la termenul limită nu s-a luat, în realitate, nicio decizie importantă.

VIDEO Fostul vicepreședinte american Al Gore, promotor al raționalizării energiei, are pentru casa sa un consum de 20 de ori mai mare decât locuința medie a americanilor CITEȘTE ȘI VIDEO Fostul vicepreședinte american Al Gore, promotor al raționalizării energiei, are pentru casa sa un consum de 20 de ori mai mare decât locuința medie a americanilor

În noiembrie 2015, Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation au semnat un nemorandum de înțelegere pentru dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, proiect estimat la 6,5 miliarde euro. Proiectul reactoarelor 3 și 4 presupune construcția a două noi reactoare de tip CANDU 6 pe platforma centralei nucleare de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MW.

În ceea ce privește proiectul privind prelungirea duratei de viață a reactorului 1, inaugurat în 1996, Lulache menționează că este necesar ca guvernul să ia o decizie în acest sens anul acesta.

”Avem o amânare, nu putem să nu avem o decizie curând. Sunt convinsă că statul român va primi suficiente date astfel încât să mergem mai departe cu proiectul. Va trebui (ca decizia) să fie anul acesta. Noi trebuie să avem o decizie, oricare ar fi ea”, a spus Lulache.

Compania a demarat demersuri în acest sens, iar date mai multe pe marginea acestui subiect vor exista până la sfârșitul anului.

Un reactor de tipul celor de la Cernavodă a fost gândit să funcționeze 210.000 ore de funcționare la 80% factor de capacitate, însemnând echivalentul a 30 de ani. Unitatea 1 de la Cernavodă are factor de capacitate de peste 90%, dar îi poate fi prelungită durata de funcționare până la 230-245.000 ore de funcționare.

”Noi avem o decizie a Adunării Generale a Acționarilor din 2013, care aprobă de principiu retehnologizarea unității 1, care teoretic trebuia să înceapă la expirarea celor 210.000 ore de funcționare, deci undeva în intervalul 2023-2026, permițându-ne să utilizăm deja un buget de aproximativ 80 milioane lei pentru realizarea tuturor studiilor tehnice necesare, pentru a fi capabili să înțelegem foarte clar care este nivelul de îmbătrânire, care este starea canalelor de combustibil, care sunt echipamentele ce trebuie înlocuite, care sunt echipamentele ce au nevoie de revizii capitale, să avem o valoare a proiectului de investiții”, a mai spus directorul general al Nuclearelectrica.

EXCLUSIV Fortus Iași, ultimul mare producător de utilaj tehnologic din România, cu o platformă de peste 150 hectare, riscă din nou falimentul CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fortus Iași, ultimul mare producător de utilaj tehnologic din România, cu o platformă de peste 150 hectare, riscă din nou falimentul

Acționarul majoritar, Ministerul Energiei, a cerut însă date suplimentare pe marginea aceluiași subiect aflat pe ordinea de zi în AGA din vara acestui an, când subiectul a fost introdus în ședință, așteptând totodată și opinia CNCAN.

Joi, Cosmin Ghiță, un consilier al premierului în vârstă de 28 de ani, a fost numit de consiliul de administrație în funcția de director general al companiei pentru o perioadă provizorie de patru luni începând cu data de 2 septembrie.

Numirea în funcție a lui Ghiță are loc în condițiile în care prelungirea mandatului de patru ani cu încă un mandat provizoriu de patru luni a actualului șef, Daniela Lulache, expiră la data de 1 septembrie 2017.

SNN a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 133,78 milioane lei (29,2 milioane euro), în creștere de 77 de ori față de perioada similară a anului trecut, pe fondul creșterii producției și a încasărilor.

Producția de energie a companiei a crescut în primul semestru cu 5,5%, la 5.066 GWh, ”în condițiile unei opriri planificate semnificativ mai reduse a unității planificate să intre în oprirea planificată”, arată raportul companiei.

Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării.

Acționarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participație de 82,49%.

Nuclearelectrica este listată la Bursa de Valori București și are o valoare de piață de 2,2 miliarde lei (486 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
cernavoda
reactoare