Negocierile dintre OMV și ADNOC privind fuziunea operațiunilor din domeniul chimiei s-au blocat

Negocierile dintre OMV și ADNOC privind fuziunea operațiunilor din domeniul chimiei s-au blocat
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 feb 2024

Discuțiile cu privire la o fuziune cu o valoare de 30 de miliarde de dolari între subsidiarele din domeniul chimiei ale gigantului petrolier Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) și grupului energetic austriac OMV s-au blocat în ultimele săptămâni, potrivit unui articol publicat de Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit unor surse din apropierea discuțiilor, dacă la mijlocul lunii decembrie ADNOC și OMV erau pe punctul de a anunța că au ajuns la un acord, în ultimele săptămâni negocierile au luat o pauză pentru a permite părților să depășească o serie de dezacorduri, inclusiv numele companiei rezultate în urma fuziunii. Există în continuare posibilitatea ca discuțiile să fie reluate și să se ajungă, în cele din urmă, la un acord, susține Financial Times.

Centrul financiar al Germaniei va găzdui noua agenție UE pentru combaterea spălării banilor CITEȘTE ȘI Centrul financiar al Germaniei va găzdui noua agenție UE pentru combaterea spălării banilor

"Suntem implicați în negocierii în derulare și fără un final predefinit și de acea nu putem face comentarii", a precizat OMV. ADNOC a refuzat să comenteze.

În centrul problemei este complexitatea tranzacției și participațiile împărțite ale diviziilor din domeniul chimiei ale celor două grupuri, scrie Agerpres.

În luna iulie a anului trecut, OMV a confirmat că a intrat în discuții pentru a-și uni divizia de petrochimie, Borealis (care produce mase plastice, produse chimice și îngrășăminte și este controlată în proporție de 75% de OMV, iar restul de 25% este deținut de ADNOC), cu Borouge Plc, o companie de petrochimie listată la Abu Dhabi și la care ADNOC deține o participație de 54%, iar Borealis 36%.

Un element care ține pe loc discuțiile este un acord convenit în luna decembrie 2022, conform căruia ADNOC urma să preia o participație de aproape 25% din acțiunile OMV de la fondul suveran de investiții din Abu Dhabi, Mubadala Investment Company. Chiar dacă acest acord este pe ultima sută de metri în a obține aprobările necesare, aceste aprobări au durat mai mult decât se preconiza și au blocat și o eventuală combinație între Borouge și Borealis, a precizat una dintre surse.

Datoria globală a atins un nivel record CITEȘTE ȘI Datoria globală a atins un nivel record

O altă problemă care stă în calea unui acord este legată de valoarea diviziei Borealis, care nu este listată la bursă, și care ar putea fi evaluată la aproximativ 10 miliarde de dolari. Acționarul său majoritar, grupul petrolier OMV, are în prezent o capitalizare bursieră de aproximativ 14 miliarde de euro. Comparativ, Borouge, care este o companie listată la bursă, are o valoare de piață de aproximativ 20 de miliarde de dolari.

Performanțele Borealis au fost dezamăgitoare în ultima vreme în timp ce OMV are mai puțini bani pentru achiziții comparativ cu ADNOC. Asta ar putea face dificilă menținerea unui parteneriat cu proporții egale în viitor, atunci când grupul combinat va dori să facă noi achiziții, au subliniat sursele.

Discuțiile cu OMV sunt doar o parte din mai multe tranzacții pe care grupul petrolier ADNOC le analizează în încercarea de a-și diversifica veniturile și a-și crește activitățile în sectorul petrochimiei. În paralel, ADNOC negociază cu grupul german Covestro, iar în luna septembrie a anului trecut cele două părți au precizat că au intrat în faza discuțiilor fără un final predefinit cu privire la o potențială achiziție. 

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
adnoc