OPEC: Până în 2045 sunt necesare investiții de 12.100 miliarde de dolari în industria petrolieră mondială

OPEC: Până în 2045 sunt necesare investiții de 12.100 miliarde de dolari în industria petrolieră mondială
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2023

Cererea globală pentru toate formele de energie ar urma să crească cu 23% până în 2045, iar până atunci industria petrolieră mondială are nevoie de investiții de 12.100 miliarde de dolari, a declarat secretarul general al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol, Haitham Al Ghais, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În mod repetat oficialii OPEC au cerut majorarea investițiilor în petrol, avertizând că altfel prețurile vor crește semnificativ, scrie Agerpres.

GRAFICE Explozia cererii de gaze din Republica Moldova și Ucraina prin România a condus la o majorare a prețului cu 10% pe BRM CITEȘTE ȘI GRAFICE Explozia cererii de gaze din Republica Moldova și Ucraina prin România a condus la o majorare a prețului cu 10% pe BRM

"Cererea de energie primară pe plan mondial ar urma să crească semnificativ, cu 23%, până în 2045, ceea ce înseamnă că avem nevoie de toate formele de energie", a afirmat oficialul OPEC la o conferință dedicată petrolului și gazelor în Nigeria.

"Avem nevoie de soluții inovatoare, cum ar fi captarea și stocarea dioxidului de carbon, și proiecte pe bază de hidrogen, pe lângă o economie circulară care să utilizeze carbonul, toate opțiunile fiind sprijinite de G20", a explicat Al Ghais.

Acesta a adăugat că până în 2045 industria petrolieră mondială are nevoie de investiții de 12.100 miliarde de dolari, dar deocamdată industria nu este în grafic pentru a atinge acest nivel de investiții.

Solicitările de a limita sau de a opri finanțarea noilor proiecte petroliere sunt nerealiste și nu sunt înțelepte, a apreciat secretarul general al OPEC, deși a admis necesitatea tehnologiei care să țină sub control emisiile generate de combustibilii fosili.

Dolarul a scăzut la un minim al ultimelor de două luni față de un coș valutar major CITEȘTE ȘI Dolarul a scăzut la un minim al ultimelor de două luni față de un coș valutar major

Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că OPEC ar putea să anunțe că în 2024 se așteaptă la o creștere a cererii mondiale de petrol mai mică decât cea de 2,4%, sau 2,35 milioane de barili pe zi, preconizată pentru acest an, care reprezintă însă un ritm de creștere deosebit de mare, care se datorează faptului că lumea a ieșit din pandemia de coronavirus.

Ritmul în care crește cererea de petrol este un semnal al situației de pe piața petrolieră și oferă un fundal al deciziilor de politică adoptate de OPEC și aliații săi, reuniți într-un organism denumit OPEC+. În iunie, acest organism a decis să prelungească și în 2024 tăierile de producție, în ideea de a susține piața petrolieră pe fondul îngrijorărilor că diminuarea cererii pune presiune asupra prețurilor.

Pentru 2024, trei surse din cadrul OPEC au dezvăluit pentru Reuters că, deși organizația se așteaptă ca ritmul de creștere a cererii de petrol să fie mai lent decât estima anterior, totuși nu va fi vorba de o încetinire atât de abruptă pe cât prognozează IEA, fiind posibil să fie vorba de o creștere mai mare de un milion de barili pe zi dar mai mică de două milioane de barili pe zi. 

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol