Pană de curent majoră în Europa de Est, pe fondul temperaturilor caniculare. Mai multe țări din apropierea României, afectate

Pană de curent majoră în Europa de Est, pe fondul temperaturilor caniculare. Mai multe țări din apropierea României, afectate
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2024

Muntenegru, Bosnia și cea mai mare parte a coastei croate a Mării Adriatice, unde temperaturile s-au apropiat de 40 de grade Celsius, se confruntă cu o pană de curent majoră, potrivit distribuitorului de energie electrică din Muntenegru, CEDIS, și presei locale, scrie Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

„Aproape întreaga zonă a Muntenegrului este lipsită de energie electrică din cauza întreruperilor de rețea”, a precizat CEDIS, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

TAROM lansează ofertele speciale de toamnă pentru destinații internaționale, începând de la 179 euro, pentru călătorii dus-întors CITEȘTE ȘI TAROM lansează ofertele speciale de toamnă pentru destinații internaționale, începând de la 179 euro, pentru călătorii dus-întors

Potrivit unui reporter Reuters, capitala Bosniei, Sarajevo, și orașele Banja Luka și Mostar au rămas fără electricitate. Presa locală anunță o pană de curent în întreaga țară.

Compania de electricitate HEP din Croația a transmis că întreruperea curentului în unele părți ale țării a fost cauzată de „o perturbare internațională care a afectat mai multe țări”.

FOTO Mesaj al PPC (fostul Enel) către clienții din România privind programul imediat CITEȘTE ȘI FOTO Mesaj al PPC (fostul Enel) către clienții din România privind programul imediat

„Operatorul sistemului de transmisie croat efectuează o analiză împreună cu operatorii de sistem din țările vecine pentru a stabili cauza”, a adăugat HEP, conform Hotnews.

HEP a precizat că și-a pus în funcțiune la maximum capacitățile de producție pentru a asigura „aprovizionarea în cel mai scurt timp posibil”.

Și cea mai mare parte a coastei adriatice a Croației a rămas fără electricitate, a anunțat televiziunea de stat HRT.

Traficul în orașul de coastă Split s-a oprit după ce semafoarele au încetat să mai funcționeze, iar sirenele ambulanțelor puteau fi auzite în tot orașul, a transmis postul de televiziune.

Televiziunea albaneză Top Channel relatează că o serie de orașe, inclusiv capitala Tirana, au rămas fără electricitate.

Potrivit unor surse citate de Top Channel, defectarea unui interconector din Muntenegru a cauzat pana de curent.

FOTO Mesaj al PPC (fostul Enel) către clienții din România privind programul imediat CITEȘTE ȘI FOTO Mesaj al PPC (fostul Enel) către clienții din România privind programul imediat

În Serbia și Muntenegru, oamenii au fost sfătuiți să rămână în interior din cauza caniculei

Joi, rezidenții Belgradului s-au răcorit în lacul Ada Ciganlija și și-au petrecut timpul lângă fântâni și în cafenele pentru a face față temperaturilor extreme, iar guvernul sârb le-a ordonat angajatorilor să-i protejeze de caniculă pe lucrătorii care își desfășoară activitatea în exterior, a relatat anterior Reuters, potrivit Agerpres.

Meteorologii au prognozat temperaturi de aproximativ 40 de grade Celsius pe teritoriul Serbiei săptămâna aceasta după ce curenți de aer din Africa de Nord au adus un front fierbinte și uscat deasupra Balcanilor.

Autoritățile sanitare și meteorologii au declarat alertă meteo „roșie” și le-au recomandat oamenilor să nu se aventureze afară. Serviciul de urgență din Belgrad a transmis că medicii săi au intervenit de peste 100 de ori pe timpul nopții de miercuri spre joi, în special pentru a trata persoane cu boli de inimă sau afecțiuni cronice.

Ministerul Muncii și al Ocupării Forței de Muncă le-a dat dispoziție angajatorilor să organizeze lucrul în aer liber în așa fel încât să evite activitățile fizice epuizante și expunerea directă la soare.

Engie - Mesaj către clienți privind programul următor CITEȘTE ȘI Engie - Mesaj către clienți privind programul următor

„Cred că schimbările climatice sunt de vină pentru astfel de temperaturi”, a spus Vojislav Sumenkovic, un student în vârstă de 23 de ani.

În țara vecină Muntenegru, autoritățile sanitare au avertizat oamenii să se pună la adăpost de soare până în cea de-a doua parte a după-amiezii de joi. Zeci de mii de turiști au luat cu asalt plajele de la Marea Adriatică, printre care stațiunea Ada Bojana, situată la granița cu Albania.

„Căldura este dificilă, dar suntem în apă, pe plajă”, a spus Kolya, un turist din Germania în vârstă de 35 de ani.

În Grecia, pompierii se luptau miercuri cu incendii de vegetație în apropiere de Atena, care au forțat zeci de rezidenți să-și părăsească locuințele Autoritățile au spus că focul e atât rezultatul incendierii premeditate, cât și a condițiilor caniculare și aride.

viewscnt
Afla mai multe despre
europa de est
pană de curent