Petrolul Brent scade la minimul ultimelor 4 luni după o nouă creștere surpriză a stocurilor din SUA. Criza din Turcia și aprecierea dolarului lovesc prețurile materiilor prime

Petrolul Brent scade la minimul ultimelor 4 luni după o nouă creștere surpriză a stocurilor din SUA. Criza din Turcia și aprecierea dolarului lovesc prețurile materiilor prime
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 15 aug 2018

Cotațiile petrolului scad abrupt miercuri după ce stocurile de țiței din SUA au avut o nouă creștere neașteptată săptămâna trecută, iar referința globală Brent a atins un minim de 70,3 dolari pe baril, cel mai mic preț al ultimelor 4 luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referință în SUA, a coborât până la 65,4 dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimele 2 luni.

Datele oficiale publicate de Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) au arătat o creștere de 6,8 milioane de barili, deși analiștii intervievați de Wall Street Journal anticipau un declin de 2,4 milioane de barili. Datele estimative publicate marți seara de American Petroleum Institute (API) indicau o creștere a stocurilor, însă mult mai modestă decât cea din datele oficiale.

Majorarea fiscalității a diminuat cu 10% profitul Romgaz în prima jumătate a anului CITEȘTE ȘI Majorarea fiscalității a diminuat cu 10% profitul Romgaz în prima jumătate a anului

"Prețurile au intrat pe o pantă descendentă după datele API. Confirmarea din partea EIA a tras cotațiile și mai mult în jos, în condițiile în care investitorii continuă să monitorizeze situația dintre SUA și Turcia", afirmă Alfonso Esparza, analist la Oanda, citat de MarketWatch.

Îngrijorările legate de criza lirei turcești și posibilitatea unui efect de contagiune asupra economiei globale și, implicit, asupra cererii de petrol sunt văzute de analiști ca un factor negativ pentru prețurile materiilor prime.

Turcia a dublat tarifele de import pentru mai multe categorii de produse americane, printre care autoturisme, alcool și tutun, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat o măsură similară privind importurile de oțel și aluminiu din statul turc. Decizia survine în contextul escaladării tensiunilor politice și economice între cei doi aliați NATO, situație care a condus la deprecierea lirei turcești până la minime record.

Prețurile materiilor prime sunt afectate și de aprecierea dolarului, care a atins miercuri un nou maxim al ultimelor peste 13 luni. Indicele ICE Dollar, care surprinde evoluția monedei americane față de un coș alcătuit din 6 valute, a atins un maxim intraday de 96,98 de puncte, cel mai mare nivel din iulie 2017.

Contractele futures pentru aur s-au prăbușit miercuri la New York la minimul ultimelor peste 18 luni, de 1.184 dolari pe uncie.

Totodată, indicele pan-european Stoxx 600 Basic Resources, care reflectă evoluția bursieră în sectorul materiilor prime, a pierdut pe 4% în ședința de astăzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
brent
petrol
sua
eia
turcia
dolar
minim
stocuri