Prețul electricității a atins un nivel record în Spania și e aproape triplu față de 2020

Prețul electricității a atins un nivel record în Spania și e aproape triplu față de 2020
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 aug 2021

Prețul energiei electrice a atins un nou nivel record în Spania, după o serie de luni cu o tendință ascendentă de neoprit, ceea ce s-a repercutat în inflație și în costurile de producție, într-un moment în care țara începe să iasă din puternicul regres economic provocat de pandemia de Covid-19, relatează agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețul mediu pe piața angro, care determină o bună parte din factura la electricitate, a atins luni nivelul maxim istoric de 106,74 euro (circa 125 de dolari)/MWh și este aproape triplu față de cel din a doua zi de luni din august 2020, conform datelor Operatorului Pieței Iberice de Electricitate (OMIE), scrie Agerpres.

Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni CITEȘTE ȘI Jacek Olczak, CEO Philip Morris International: Ambiția noastră este ca produsele fără fum să reprezinte peste 50% din veniturile nete totale până în 2025. În România am făcut investiții de peste 500 milioane USD pentru transformarea fabricii din Otopeni

Anteriorul record fusese înregistrat pe 20 iulie, când media a fost de 106,57 euro/MWh. Până în prezent, luna iulie a fost "cea mai scumpă" din istorie, cu o medie de 92,4 euro/MWh.

Creșterea prețului la electricitate pe piața angro a suscitat o dezbatere privind funcționarea acestei piețe, deoarece sursele cele mai ieftine percep același preț ca și cele mai scumpe, și este un motiv de confruntări politice, în contextul în care opoziția conservatoare acuză Guvernul că nu face nimic pentru a o frâna, mai scrie EFE.

Organizația consumatorilor Facua a solicitat să fie demarate deîndată "măsurile pentru frânarea speculațiilor la fixarea tarifelor la electricitate".

Executivul, condus de socialistul Pedro Sanchez, a aprobat deja o reducere a taxei pe valoare adăugată de la 21 % la 10 % la factura la energie electrică și suspendarea temporară, în trimestrul al treilea, a impozitului pe producția de electricitate (7 %), însă prețul rămâne la niveluri neobișnuit de ridicate.

Prețul curentului electric pe piața angro, unde producătorii de electricitate vin cu ofertele pentru ziua următoare și își stabilesc prețurile pentru fiecare oră, are o pondere de 24% în factura la energie electrică a consumatorilor care au tarif reglementat, care sunt peste 10 milioane în Spania. Alți 17 milioane au încheiat un contract cu preț fix pe tot anul, astfel încât nu sunt afectați au de aceste scumpiri sau ieftiniri.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
spania