Prețurile petrolului sunt în creștere, pe fondul unei posibile extinderi a acordului de reducere a producției

Prețurile petrolului sunt în creștere, pe fondul unei posibile extinderi a acordului de reducere a producției
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 16 feb 2017

Prețurile petrolului cresc joi după ce surse din cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au afirmat că organizația ar putea continua aplicarea planului de reducere a producției dincolo de luna iunie și ia în calcul chiar o diminuare o producției zilnice mai abruptă decât cea stabilită deja, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Petrolul Brent, de referință pe piața globală, crește cu 0,6%, tranzacționându-se pentru 56,1 dolari pe baril. Referința americană West Texas Intermediate (WTI) se tranzacționează pentru 53,4 dolari pe baril, cu un avans zilnic similiar cu cel consemnat de petrolul Brent.

Statele membre OPEC au agreat, la finele anului trecut, reducerea producției cu 1,2 milioane de barili pe zi pentru a opri indundarea pieței cu petrol și, în consecință, scufundarea prețurilor. La această înțelegere s-au alăturat și state din afara cartelului, printre care Rusia, acestea convenind tăierea producției de petrol cu 600.000 de barili pe zi. Implementarea acordul a început de la 1 ianuarie și va dura 6 luni.

„Dacă toată lumea își respectă angajamentul, stocurile vor scădea. Pe la jumătatea anului, acestea s-ar putea apropia de media ultimilor cinci ani. Dar acest lucru depinde de respectarea acordul de reducere a pruducției în proporție de 100%”, a afirmat o sursă din cadrul OPEC.

Statele membre OPEC se vor reuni pe 25 mai pentru a discuta despre stategia de producției, fiind posibil ca și țări din afara cartelului să fie invitate.

În absența consensului, negocierile cu China pentru Cernavodă 3-4 se prelungesc până în vară. Guvernul pregătește măsuri de sprijin CITEȘTE ȘI În absența consensului, negocierile cu China pentru Cernavodă 3-4 se prelungesc până în vară. Guvernul pregătește măsuri de sprijin

Deși, potrivit datelor disponibile, OPEC a respectat în proporție de aproximativ 90% planul stabilit, nu este clar cât de puternic se va reflecta acest lucru în cererea globală totală, dat fiind că unii producători, mai ales SUA, își majorează producția.

Producția de petrol a Statelor Unite a crescut cu 6,5% de la jumătatea anului 2016, la 8,98 milioane de barili pe zi.

Totodată, datele publicate miercuri de Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) arată că stocurile de petrol și benzină din SUA au urcat petrenic săptămâna trecută. Stocurile de petrol au crescut cu 9,5 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 10 februarie, de aproape trei ori mai mult decât indicau estimările. În ceea ce privește benzina, stocurile au avut un avans de 2,8 milioane de barili, la nivelul record de 259 milioane de barili.

„Sunt șanse mari ca OPEC să decidă continuarea procesului (de reducere a producției –n.red)”, spune Richard Mallinson, analist la Energy Aspect.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
brent
opec
acord
productie
rusia
stocuri
sua
benzina
preturi