Grupul de furnizare de energie și gaze, distribuție de gaze și producție de electricitate Premier Energy, controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, a consemnat o scădere cu 60% a profitului net în primele 6 luni ale anului, față de perioada similară din 2023, la 19,9 milioane euro, în prima raportare semestrială de la listarea la Bursa de Valori București (BVB).
Profitul operațional EBITDA ajustat a scăzut cu 59%, la 30,8 milioane euro.
″La nivelul grupului, creșterea EBITDA a fost semnificativ afectată de costurile de echilibrare extrem de ridicate din lunile mai și iunie, care au afectat întreaga piață, alături de impacturile negative ale noii taxe de solidaritate asupra surselor de producție de energie electrică regenerabilă, aplicabile din aprilie 2024, precum și de prețurile generale mai scăzute ale energiei electrice″, se arată în raport.
De luna trecută, Premier Energy este și jucător activ pe piața de echilibrare.
Premier Energy folosește și conceptul de ″profit net normalizat″, adică ″ajustat pentru impacturile deviațiilor de tarif și ale energiei furnizate, dar nefacturate după impozitare″. Acesta a fost de 39,8 milioane de euro în S1 2024, în creștere cu 48% față de primul semestru din 2023.
″Este important de subliniat din nou că divizia de furnizare de energie electrică a Premier Energy din Moldova operează pe o marjă de profit de 1% peste costurile totale datorită cerințelor de reglementare. Având în vedere că cea mai mare componentă de cost este prețul efectiv al energiei electrice, volatilitatea inerentă a acestor prețuri determină adesea afacerea să devieze semnificativ de la marja de profit reglementată de 1% intenționată. Deoarece tarifele sunt fixe pe termen mediu, aceste deviații sunt comune și sunt de obicei inversate în anul următor. Prin urmare, prezentarea unor indicatori financiari normalizați specifici afacerii din Republica Moldova ajută părțile interesate și conducerea să înțeleagă mai bine performanța de bază a companiei, excluzând efectele acestor deviații temporare″, a explicat Premier Energy.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO După 15 ani, poștașii au uniforme noiVeniturile totale ale companiei au crescut cu 10%, la 512,4 milioane euro, iar cele ″normalizate″ - cu 21%, la 534,8 milioane euro. Cheltuielile operaționale au avansat cu 26%, la peste 521 milioane euro.
″În prima jumătate a anului 2024, Premier Energy a înregistrat o creștere robustă în toate diviziile, în ciuda provocărilor din industrie. Atât volumele de furnizare a energiei electrice, cât și cele de gaze naturale au înregistrat creșteri semnificative, de două cifre. Această creștere a fost determinată de achiziții strategice, precum CEZ Vânzare și un parc eolian de 18 MW, dar și de extinderea organică, inclusiv în segmentul de gaze naturale, unde ne-am extins rețeaua de distribuție, am crescut volumele furnizate și numărul de clienți. Am atins toți indicatorii cheie de performanță care se aflau sub controlul nostru. Modelul nostru de afaceri diversificat și integrat vertical s-a dovedit a fi o strategie de succes în acest mediu complex. Ca parte a dezvoltării noastre continue, am adăugat 80 MW de capacitate eoliană și 5 MW de capacitate solară după 30 iunie, menținându-ne pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivele noastre strategice″, a declarat CEO-ul Jose Garza.
În raportul semestrial se menționează că, în S1 2024, Premier Energy a plătit dividende de 1,1 milioane euro, cu peste 96% mai mici decât în perioada similară din 2023 (28,3 milioane euro).