Profitul operațional al CEZ în România a stagnat în primul trimestru, la 37,6 milioane de euro

Profitul operațional al CEZ în România a stagnat în primul trimestru, la 37,6 milioane de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mai 2017

Profitul operațional al grupului ceh CEZ în România stgnat în primul trimestru, la 1 miliard de coroane cehești ( 37,6 milioane euro), în condițiile în care efectul pozitiv al producției mai mari a parcurilor eoliene de la Fântânele și Cogealac a fost anulat de marjele mai reduse ale operațiunilor de distribuție și vânzare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

CEZ deține în România parcurile Fântânele și Cogealac, precum și o serie de microhidrocentrale, scrie News.ro.

Pe segmentul de producție, CEZ a înregistrat în România în primul trimestru un profit EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) de 700 de milioane coroane (26,35 milioane euro), în creștere cu 16% față de perioada similară a anului trecut, potrivit raportului financiar al grupului.

Creșterea profitului EBITDA a fost determinată de nivelul mai ridicat al producției la parcurile eoliene Fântânele și Cogealac, ca efect al restricțiilor de producție impuse de operatorul sistemului de transmisie în 2016.

Producția de energie a CEZ în România s-a situat în primul trimestru la circa 400 de GWh, în creștere cu 13% raportat la aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile și absenței restricțiilor de generare impuse de operatorul sistemului de transimisie, pentru reglarea rețelei.

Pentru anul în curs, CEZ estimează în România o producție de energie în creștere cu 10%, la aproximativ 1,4 TWh.

Sebastian Tcaciuc, un administrator propus de BERD, preia șefia consiliului de administrație al Romgaz CITEȘTE ȘI Sebastian Tcaciuc, un administrator propus de BERD, preia șefia consiliului de administrație al Romgaz

Pe segmentul distribuție, profitul EBITDA a scăzut cu 34%, la 300 de milioane de coroane, (11,29 milioane euro), de la 400 de milioane de coroane în intervalul similar din 2016.

Producția și distribuția formează cea mai mare parte a activităților CEZ în România.

Pe segmentul vânzărilor, CEZ a înregistrat o pierdere de 100 de milioane de coroane cehești (3,76 milioane euro) față de un rezultat operațional zero în urmă cu un an.

Grupul ceh a precizat că pierderea a fost determinată de marja brută scăzută, provocată de cheltuielile mai mari pentru achiziția de electricitate.

CEZ a mai obținut un profit EBITDA de 100 de milioane de coroane (3,76 milioane euro) pe segmentul de minerit și alte activități, care a crescut cu 91% față de primul trimestru al anului 2016.

La nivel de grup, profitul net al CEZ a scăzut în primul trimestru la 8,8 miliarde de coroane. Pentru 2017, cEZ anticipează un profit net de 17 miliarde de coroane.

CEZ a intrat pe piața românească în 2005, când a cumpărat de la Electrica SA filiala Electrica Oltenia.

Detalii privind perspectivele pieței energetice, schimbările legislative pregătite în domeniu și impactul acestora asupra jucătorilor din domeniul energetic dar mai ales asupra consumatorului vor fi anunțate, pe lângă multe alte teme, la Profit Energy.forum, pe 15 mai, la Hotel Intercontinental, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
cez