Provocare lansată de la Fondul Proprietatea: Chiar avem nevoie de investiții în electricitate de 30 mld. euro?

Provocare lansată de la Fondul Proprietatea: Chiar avem nevoie de investiții în electricitate de 30 mld. euro?
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 mar 2016

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, contestă cifra vehiculată de oficiali potrivit căreia necesarul de investiții în sectorul de electricitate ar fi de 30 miliarde euro. În contextul în care valoarea de piață a întregului sistem energetic românesc abia se ridică la 91,5 miliarde lei (20 miliarde euro), suma este exagerată și dacă ar fi cât de cât apropiată atunci statul ar trebui să facă eforturi să atragă resursele investitorilor privați prin intermediul bursei îmbunătățind guvernanța companiilor unde este majoritar, spune Konieczny.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Având în vedere că din expunerea Fondului Proprietatea (FP) de 3 miliarde euro pe economia națională 85% este în sectorul energetic, managerul Greg Konieczny este surprins că entitatea pe care o conduce nu a fost inclusă în comitetul care redactează strategia energetică. "Nu este târziu să își revizuiască poziția și să ne includă", a declarat acesta în cadrul panelului privind energia al Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizat de Profit.ro la BNR. Moderatorul dezbaterii chiar spune că FP ar putea fi un veritabil "minister din umbră al energiei", având în vedere expunerea sectorială.

Ce ar avea de spus Fondul Proprietatea despre planurile energetice ale României? Una dintre principalele observații este aceea că proiecțiile privind necesarul de investiții al sistemului energetic sunt supradimensionate, având în vedere că România deja are capacitatea de a fi exportator net de energie.

Matje, OMV Petrom: Extracția de gaze din Marea Neagră are nevoie de posibilități de export pentru a fi fezabilă CITEȘTE ȘI Matje, OMV Petrom: Extracția de gaze din Marea Neagră are nevoie de posibilități de export pentru a fi fezabilă

În mod particular, cifra de 30 miliarde euro ca necesar de investiții doar pe segmentul electricității este ieșită din scară. Konieczny a lansat provocarea către auditoriu pentru a răspunde cât este valoarea de piață a întregului sistem energetic românesc (petrol și gaze, cărbune, energie termică, transport prin conducte, electricitate, distribuție etc.). Nu a primit răspuns. Cifra o oferă tot el: 91,5 miliarde lei, adică doar cu puțin peste 20 miliarde euro.

De ce să investești o sumă odată și jumătate de ori mai mare decât valoarea de piață numai în rețeaua electrică atât timp cât aceasta deja are capacitatea de a deveni exportator net? În primul rând, chiar trebuie făcut asta? și, în al doilea rând, dacă vrei să faci acest lucru deja trebuie ca statul să se gândească la atragerea resurselor sectorului privat.

Guvernul ar trebui să procedeze rapid la introducerea principiilor de guvernanță corporativă și transparenței în societățile de stat pentru a atrage investitorii de portofoliu prin intermediul bursei, spune Konieczny. Statul ar trebui să aducă mai multe companii pe piața de capital sau să pună în vânzare către piață pachete suplimentare la societăți deja listate precum transportatorul de gaze naturale Transgaz Mediaș (TGN).

Miliarde de euro în reactoarele de la Nuclearelectrica sau mai multe sute de proiecte mai mici?

El a adus în discuție cazul Nuclearelectrica (SNN); care a fost listată târziu, cu un free-float mic, și care deja ar avea un necesar de investiții pentru înlocuirea reactoarelor în funcțiune care se apropie de perioada de expirare.

Fondul Proprietatea lansează provocarea dacă pentru securitatea energetică a României nu este mai bine ca să fie promovate sute sau mii de proiecte energetice mai mici decât ca statul să angreneze un proiect mare care are nevoie de o finanțare masivă, respectiv înlocuirea reactoarelor de la Nuclearelectrica. Un incident la o unitate de producție de energie de asemenea dimensiuni induce mai mult risc, pe când existența mai multor unități mici nu implică aceleași probleme.

Văduva, Transgaz: Avem cel mai mare tarif de transport gaze din UE, poate crește și mai mult dacă nu exportăm CITEȘTE ȘI Văduva, Transgaz: Avem cel mai mare tarif de transport gaze din UE, poate crește și mai mult dacă nu exportăm

Fondul Proprietatea are presiuni din partea acționarilor pentru returnarea de cash și în mai multe rânduri foști oficiali ai instituțiilor guvernamentale sau ai companiilor de stat au afirmat că Fondul nu dorește să se implice în proiectele strategice naționale în domeniul energetic.

Dincolo de interesele de o parte și de alta, rămâne observația asupra neconcordanței dintre realitatea faptului că statul vinde cu discount companiile și activele deja existente în sistemul energetic, dar are în vedere proiecte de miliarde de euro în infrastructura profil în condițiile în care economia nu are un deficit energetic.

Provocare lansată de la Fondul Proprietatea: Chiar avem nevoie de investiții în electricitate de 30 mld. euro?

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
greg konieczny