Proiectul, desfășurat în perioada octombrie 2025 – iunie 2026, este implementat de Asociația Sărbătoarea Gustului, finanțat de Fundația Auchan, și vine în ajutorul cadrelor didactice prin materiale și suport educațional dedicate modulului opțional „Stil de viață sănătos”, aprobat oficial și publicat în 2023 în Monitorul Oficial al României.
Programul, început încă din 2014 și aflat la cea de-a zecea ediție, își propune să îi familiarizeze pe copii, precum și pe părinții acestora, cu principiile unei alimentații sănătoase, diversificate și sustenabile, precum și cu obiceiuri zilnice care pot reduce impactul asupra mediului. Activitățile educaționale sunt structurate în două componente – cheie:

- Broșura pedagogică - un caiet de exerciții care combină activități practice desfășurate în clasă cu teme interactive pentru acasă, astfel încât copiii să învețe împreună cu părinții despre nutriție și obiceiuri sănătoase;
- Boneta de bucătar - disponibilă în 3.000 de exemplare, imprimată cu 12 gesturi anti risipă alimentară și oferită elevilor în cadrul evenimentelor „Lecțiile Gustului”, susținute în școli de Asociația Sărbătoarea Gustului. Aceasta simbolizează respectul pentru meseria de bucătar și este semnată, în fiecare an, de Chefi renumiți din întreaga lume.
În plus, prin cartea „Arta de a mânca bine”, semnată de Chef Alain Alexanian, chef cu o stea Michelin din 1990, și distribuită în bibliotecile școlilor participante încă din 2014, copiii și profesorii au acces la sfaturi practice despre cum să pregătească mese sănătoase și gustoase, folosind ingrediente locale și metode de gătit echilibrate.
Materialele educaționale îi ajută pe elevi să înțeleagă nu doar principiile unei alimentații sănătoase, ci și noțiuni din alte domenii, precum geografie, științele naturii, matematică, istorie, turism, agricultură durabilă și meseriile din industria HoReCa.
Programul educațional este completat de o serie de evenimente practice reunite sub numele „Lecțiile Gustului”, care se vor desfășura în perioada noiembrie 2025 – mai 2026 în mai multe școli din Capitală. În cadrul acestor întâlniri, elevii vor descoperi, prin demonstrații interactive și exerciții practice, cum pot adopta obiceiuri alimentare sănătoase și cum pot contribui la reducerea risipei alimentare, învățând totodată despre respectul față de mâncare, meseria de bucătar și gustul autentic al produselor locale.
„Educația pentru un stil de viață sănătos și sustenabil încă din școală este esențială și contribuie direct la atingerea mai multor Obiective de Dezvoltare Durabilă ale ONU, în special la Obiectivul 4 – Educație de calitate, dar și la Obiectivele 3, 8, 10, 12 și 13, care țin de sănătate, echitate, consum responsabil și acțiune climatică. Pentru o viață sănătoasă, cheia se află în educația gustului, începând din copilărie. Astfel, luăm măsuri din timp, militând și acționând pe termen lung pentru binele fiecărui cetățean, pentru a avea o sănătate mai bună, pentru reducerea risipei alimentare și, odată cu aceasta, contribuim la reducerea amprentei de carbon., a declarat Daniel Dobre, Co-fondator si Președinte Sărbătoarea Gustului.
Evenimentul de lansare a ediției din acest an a avut loc miercuri, 16 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, la Colegiul Național „Școala Centrală” din București. Zeci de elevi au fost prezenți, alături de Oana Marciana Ozmen - fost deputat, expert în energie, Ana Maria Ștefan - Reprezentant Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Viorel Morărescu - Ambasadorul Agriculturii Ecologice în România și director al Direcției Politici în Sectorul Vegetal din MADR, Roxana Iordan - reprezentant ANSVSA, Corina Dospinoiu-Imre – Director sustenabilitate Auchan România, Patrick Pierre Pettenuzzo – Expert Sustenabilitate Turism & Horeca și Co-președinte Sărbătoarea Gustului ONG.
„Asociația Sărbătoarea Gustului dezvoltă un proiect valoros, axat pe educația pentru o alimentație sănătoasă, pe consumul produselor locale și pe combaterea risipei alimentare — obiective perfect aliniate cu strategia noastră de sustenabilitate. Suntem onorați să fim parte din această inițiativă și să contribuim, pas cu pas, la o schimbare pozitivă în comunitate'', a declarat Corina Dospinoiu - Imre, Director Sustenabilitate, Auchan România.

Programul este susținut de Ministerul Educației, cu sprijinul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului, Digitalizării și Turismului și ANSVSA, precum și de partenerii: Auchan Retail România, Michelin, Edenia Foods, Ecocert România, Kotanyi, Paste Hutton, Up România, Novotel, Europcar, English Tea Shop.
Despre Sărbătoarea Gustului
Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!
Asociația Sărbătoarea Gustului se preocupă de educarea gustului consumatorilor în rândul copiilor și al părinților, liceenilor și tinerelor generații de bucătari prin informarea și transparența pedagogică asupra produselor, originilor acestora și modului de producție și trasabilitate. În egală măsură, Asociația își propune transmiterea cunoștințelor și încurajarea unui comportament alimentar diversificat, echilibrat, sănătos și durabil pentru o viață mai bună, mai sănătoasă, mai fericită.
Asociația Sărbătoarea Gustului se preocupă de educarea gustului consumatorilor în rândul copiilor și al părinților, liceenilor și tinerelor generații de bucătari prin informarea și transparența pedagogică asupra produselor, originilor acestora și modului de producție și trasabilitate. În egală măsură, Asociația își propune transmiterea cunoștințelor și încurajarea unui comportament alimentar diversificat, echilibrat, sănătos și durabil pentru o viață mai bună, mai sănătoasă, mai fericită.
https://www.facebook.com/SarbatoareaGustului
https://www.instagram.com/sarbatoarea_gustului
Despre Fundația Auchan
Fundația Auchan promovează accesul la hrană bună și sănătoasă ca o prioritate pentru cei care au nevoie, cu tot ceea ce presupune acest lucru – plăcerea de a mânca bun și sănătos, păstrarea identității și a tradițiilor culinare și interacțiunea socială. Astfel, lupta împotriva insecurității alimentare urmărește asigurarea accesului la produse sigure, diversificate, de bună calitate și în cantități suficiente pentru persoanele aflate în situații vulnerabile din punct de vedere economic sau social. Mai mult, peste tot în lume, Auchan dezvoltă proiecte pentru o alimentație sănătoasă colaborând și sprijinind producătorii locali, elaborând game de produse marcă proprie, mai sănătoase și mai prietenoase cu mediul sau diversificând oferta de produse bio.
Articol susținut de Auchan