Romgaz ia în calcul să-și construiască centrale de producție de energie regenerabilă, în contexul Green Deal

Romgaz ia în calcul să-și construiască centrale de producție de energie regenerabilă, în contexul Green Deal
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mai 2020

Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze naturale din România, controlat de statul român prin Ministerul Economiei cu peste 70% din acțiuni, ia în calcul extinderea afacerilor pe segmentul producției de energie regenerabilă, inclusiv a celei geotermale și pe biogaz, pe fondul înăspririi legislației UE de combatere a schimbărilor climatice, care a dus la creșterea costurilor emisiilor CO2 pentru producătorii de energie convențională precum Romgaz.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, Romgaz a comandat un studiu de oportunitate privind posibilitățile de dezvoltare ale afacerilor Romgaz în domeniul producerii de energie din surse regenerabile (eoliene, solare, energie geotermală și biogaz) în România.

"În contextul politicii energetice a UE de tranziție la o economie fără emisii de carbon, Romgaz își propune, pe lângă creșterea portofoliului de resurse și rezerve geologice și îmbunătățirea recuperării resurselor deja descoperite, identificarea unor noi oportunități de creștere și diversificare ale afacerilor companiei. (...) În vederea atingerii nivelului de ambiție cu privire la ponderea energiei din surse regenerabile de 30,7% în anul 2030, România trebuie să dezvolte capacități adiționale de surse regenerabile de energie (SRE) de aproximativ 6,9 GW comparativ cu anul 2015. Pentru realizarea acestei ținte este necesară asigurarea unei finanțări corespunzătoare din partea UE, investițiile necesare în sectorul energetic (rețele și centrale) ridicându-se la aproximativ 22,6 miliarde euro", se arată în documentația licitației lansate pentru achiziția studiului de oportunitate.

INFOGRAFIC Traficul auto și al persoanelor - aproape inexistent pe fondul pandemiei Covid-19, în anumite momente și artere CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Traficul auto și al persoanelor - aproape inexistent pe fondul pandemiei Covid-19, în anumite momente și artere

Potrivit sursei citate, studiul trebuie să prezinte posibilități specifice pentru Romgaz de a aborda această piață nouă pentru companie, prin realizarea unor potențiale investiții în parcuri eoliene, fotovoltaice, energie geotermală și/sau biogaz (obiective investiționale noi), în funcție de oportunitatea/oportunitățile identificate de ofertant pentru Romgaz.

"Pe baza analizelor efectuate, ofertantul va expune concluziile sale privind oportunitățile identificate pentru achizitor în domeniul generării de energie din resurse regenerabile și va realiza o recomandare fundamentată privind obiectivul investițional optim. În situația identificării mai multor obiective investiționale optime, ofertantul va realiza o clasificare a acestora, indicând opțiunea investițională recomandată pentru achizitor", se mai menționează în documentație.

Fiecare companie energetică aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri este obligată să adopte, până pe 15 iunie 2020, un plan de investiții pe următorii cinci ani, potrivit unui ordin semnat luna trecută de ministrul de resort, Virgil Popescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz investitii
romgaz energie regenerabila
romgaz ministerul economiei