Rusia este pregătită să reia aprovizionarea cu gaze către Europa

Rusia este pregătită să reia aprovizionarea cu gaze către Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 dec 2022

Viceprim-ministrul Alexander Novak a declarat că Rusia este pregătită să reia aprovizionarea cu gaze către Europa prin conducta Yamal-Europe, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Piața europeană rămâne relevantă pe măsură ce deficitul de gaze persistă și avem toate oportunitățile de a relua aprovizionarea"."De exemplu, conducta Yamal-Europe, care a fost oprită din motive politice, rămâne nefolosită", a declarat Alexander Novak pentru agenția de știri TASS.

Bulgaria negociază cu Turcia un acord pentru achiziția de gaze naturale CITEȘTE ȘI Bulgaria negociază cu Turcia un acord pentru achiziția de gaze naturale

Conducta Yamal-Europe a fost oprită din decembrie 2021 deoarece Polonia a renunțat să cumpere din Rusia în favoarea utilizării gazului stocat în Germania. În mai, Varșovia a reziliat acordul cu Rusia după ce a respins anterior cererea Moscovei de a plăti în ruble. Gazprom a reacționat întrerupând aprovizionarea și a informat că nu va mai putea exporta gaze prin Polonia după ce Moscova a impus sancțiuni companiei care deține tronsonul polonez al conductei Yamal-Europe, scre Agerpres.

Novak a reiterat, de asemenea, că Moscova discută despre livrări suplimentare de gaze prin Turcia după crearea unui hub în această țară. El a mai spus că Moscova estimează că a livrat 21 de miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL) în Europa în 2022."Anul acesta am reușit să creștem semnificativ livrările de GNL către Europa", a spus vicepremierul rus."În cele 11 luni ale anului 2022 au crescut la 19,4 miliarde de metri cubi, până la sfârșitul anului se așteaptă 21 de miliarde de metri cubi". 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
gaze