Rusia nu exclude o stagnare a exporturilor sale de GNL în următorii patru ani, un semn al impactului sancțiunilor occidentale

Rusia nu exclude o stagnare a exporturilor sale de GNL în următorii patru ani, un semn al impactului sancțiunilor occidentale
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 apr 2024

Exporturile Rusiei de gaze naturale lichefiate (GNL) ar putea stagna în următorii patru ani, în două scenarii mai puțin roz dintr-un număr de trei prezentate de Ministerului Economiei - un semn că sancțiunile occidentale ar putea îngrădi planurile energetice ale Moscovei, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În scenariile ”conservatoare” și ”de stres” ale ministerului, acestea din urmă nefăcute publice, producția de GNL ar stagna la 38,6 milioane de tone în fiecare an din perioada 2025-2027, potrivit unui document văzut de Reuters.

Ungurii de la MOL și-au înființat în România o subsidiară de servicii de extracție petrolieră CITEȘTE ȘI Ungurii de la MOL și-au înființat în România o subsidiară de servicii de extracție petrolieră

Scenariul de bază, cel mai optimist, prevede o creștere la 56,6 milioane de tone în 2027, de la 33,3 milioane în 2023, scrie News.ro.

Rusia spune că dorește să asigure 20% din piața globală de GNL până în 2030-2035, față de aproximativ 8% în prezent, datorită noilor centrale situate predominant în Arctica. Cu toate acestea, nenumărate sancțiuni occidentale prezintă obstacole, nu în ultimul rând pentru un nou proiect Arctic LNG 2 care încă nu exportă, după ce a început provizoriu producția în decembrie. Proiectul urmează să devină una dintre cele mai mari astfel de fabrici din Rusia, cu o eventuală producție anuală de 19,8 milioane de tone de GNL și 1,6 milioane de tone de condensat de gaz stabil, de la trei unități de producție sau trenuri.

Surse au spus că transformarea metanului în lichid la minus 163 de grade Celsius (minus 261 Fahrenheit) a fost acum suspendată la fabrică.

Gigantul energetic Gazprom, controlat de Kremlin, a amânat la rândul său pornirea unui imens complex de gaze în portul baltic Ust-Luga, de la retragerea companiilor occidentale precum Linde, după începerea conflictului Rusiei cu Ucraina, în februarie 2022.

Rusia are în prezent două fabrici mari  de GNL: Yamal LNG, condus de Novatek, care a produs aproximativ 20 de milioane de tone anul trecut, și Sakhalin-2, al Gazprom, cu o producție de peste 10 milioane de tone anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
gnl