Rusia nu va reduce producția de țiței alături de OPEC pentru a susține prețurile

Rusia nu va reduce producția de țiței alături de OPEC pentru a susține prețurile
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 sep 2015

Rusia nu ia în considerare posibilitatea de a acționa împreună cu Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru reducerea producției de țiței, ca un mecanism de corectare a prețului, a anunțat, vineri, adjunctul Ministrului Energiei, Alexey Teksler, citat de agenția Itar Tass. "Nu luăm în considerare o astfel de opțiune, nici în trecut nu a fost vorba de așa ceva", a explicat Teksler. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Strategia energetică a Rusiei indică o creștere a exporturilor de țiței de cel puțin 40-50 milioane de tone. 

Rusia nu poate fi de acord cu limitarea producției împreună cu OPEC, pe fondul problemelor specifice ale producției interne, a declarat și șeful companiei petroliere Lukoil, Vagit Alekperov. Acesta a adăugat: "Avem zăcăminte dificile, majoritatea au un randamente scăzute și este imposibil să oprești exploatarea unor zăcăminte deoarece costă mai mult să demarezi exploatarea decât să o închei, iar în anumite cazuri este imposibil de reluat procesul". 

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat săptămâna trecută că țara ar putea să-și majoreze producția de petrol cu un procent în acest an de la nivelul de 10,6 milioane barili pe zi înregistrat în 2014. 

Vineri, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie era în scădere cu 0,64 dolari, la 48,44 dolari, în timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de țiței light sweet crude (WTI) se tranzacționa 45,26 dolari. În iunie, miniștrii din țările membre ale Organizației Statelor Exportatoare de Petrol au decis să mențină plafonul oficial de producție al cartelului la 30 de milioane de barili pe zi. 

În condițiile în care prețul petrolului și-a revenit cu aproape o treime după ce, în luna ianuarie, a coborât până la 45 de dolari per baril, cel mai mic preț din ultimii șase ani, miniștrii OPEC au considerat că nu există motive să modifice o strategie care pare să fi relansat consumul mondial și a pus o frână în calea progreselor realizate de SUA în domeniul petrolului și gazelor de șist. Cele 12 state membre ale OPEC furnizează aproximativ o treime din producția mondială de petrol.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
rusia
opec