Șefa Shell Olanda spune că zăcământul de gaz de la Groningen, cel mai mare din Europa, ar trebui închis din cauza cutremurelor pe care le provoacă

Șefa Shell Olanda spune că zăcământul de gaz de la Groningen, cel mai mare din Europa, ar trebui închis din cauza cutremurelor pe care le provoacă
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mar 2023

Șefa demisionară a companiei Shell Olanda a declarat că autoritățile ar trebui să închidă încă din acest an câmpul gazifer de la Groningen, cel mai mare din Europa, din cauza riscurilor seismice, chiar dacă există o incertitudine a aprovizionării cu energie ca urmare a războiului din Ucraina, relatează site-ul de informații financiare boursorama.com.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Zăcământul de la Groningen este exploatat din 1963, dar de mai bine de 20 de ani populația din regiune simte cutremure din ce în ce mai puternice din cauza pungilor de vid formate în timpul extracției de gaz, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Ionel Arsene s-a predat în Italia CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ionel Arsene s-a predat în Italia

"Acest câmp trebuie închis. Poate fi și trebuie să fie închis", a declarat Marjan van Loon, duminică, la televiziunea WNL. "Părțile implicate cred că acest câmp poate fi închis anul acesta", a adăugat șefa Shell Olanda, care urmează să demisioneze la sfârșitul lunii.

Câmpul este foarte puțin folosit în prezent tocmai din cauza cutremurelor. Olanda plănuia să închidă definitiv exploatarea în 2022, dar a amânat data, din cauza situației geopolitice apărute după invazia din Ucraina.

"Ar putea fi incomod să punem capăt permanent exploatării, chiar în mijlocul unei crize energetice”, a recunoscut van Loon, ”dar trebuie făcută asta", a insistat șefa Shell Olanda.

Shell Olanda și ExxonMobil dețin o participație egală în NAM, compania care se ocupă de extragerea gazelor din Groningen de la începutul anilor 1960.

O decizie finală a guvernului cu privire la închiderea definitivă a câmpului este așteptată în iunie, dar executivul a avertizat că "va depinde de situația internațională".

O comisie parlamentară a publicat în februarie un raport în care critică guvernul olandez pentru că nu a acționat în această problemă, afirmând că are obligația morală de a remedia situația din Groningen, unde multe case au suferit pagube importante.

Președinta Shell a dat asigurări că societatea petrolieră va plăti pentru pagubele produse și va consolida infrastructura din zonă, dar, a adăugat ea, "trebuie să vedem cum se poate face cel mai bine acest lucru și trebuie să fie bine organizat".

viewscnt
Afla mai multe despre
shell
cutremur