Șeful Romgaz: Nu căutăm gaze de șist, ne concentrăm pe explorările convenționale

Șeful Romgaz: Nu căutăm gaze de șist, ne concentrăm pe explorările convenționale
scris 23 sep 2015

Producătorul de gaze naturale Romgaz, cu capital majoritar de stat, nu intenționează să foreze pentru gaze de șist în următorii cinci ani, investițiile programate pentru această perioadă urmând să se concentreze pe explorarea gazelor naturale prin metode convenționale, a declarat directorul general al companiei, Virgil Metea.  

"După cum am subliniat mereu, activitatea de bază a Romgaz este reprezentată de explorările convenționale, pentru că mai avem multe lucruri de făcut în această zonă. Pe de altă parte, în perspectivă, ar fi bine să descoperim și potențialul neconvențional de gaze (al României). Pe termen mediu, de până în cinci ani, nu intenționăm să forăm pentru gaze de șist", a spus Metea marți la un summit pe tema investițiilor din Europa de Est organizat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit lui Metea, peste jumătate din investițiile Romgaz din acest an, în valoare totală de 1,3 miliarde de lei, vizează lucrări de explorare. Investițiile programate pentru acest an sunt cu 22% mai mari față de cele realizate anul trecut, iar pe termen scurt, compania își propune ca nivelul anual al investițiilor să fie cel puțin egal cu sumele cheltuite în 2015.

Șeful Romgaz a afirmat că lucrările de explorare au fost îngreunate în ultimul timp din cauza opoziției localnicilor, care se tem că angajații companiei caută gaze de șist, extrase cu ajutorul fracturării hidraulice. Metoda este criticată la nivel internațional din cauza impactului asupra mediului înconjurător.

"Am întâmpinat o opoziție destul de puternică din cauză că oamenii ne suspectează că prospectăm pentru gaze de șist", a spus Metea.

În ceea ce privește forările programate pentru acest an la perimetrele concesionate în Slovacia, acestea au fost amânate pe fondul scăderii prețului petrolului, a adăugat Metea.

Romgaz este cel mai mare producător de gaze naturale din România. Statul român, prin Ministerul Energiei, controlează 70% din acțiunile companiei. Fondul Proprietatea (FP) este al doilea acționar ca mărime, cu o participație de 10%, în timp ce restul acțiunilor sunt deținute de investitori persoane fizice și juridice.

Compania a înregistrat un profit net de 766,6 milioane lei în primul semestru din 2015, în scădere cu 12% comparativ cu prima jumătate a anului trecut, la o cifră de afaceri în coborâre cu 11,5%, de la 2,52 miliarde lei la 2,23 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
gaze sist
explorare
investitii