Tăriceanu cere premierului Viorica Dăncilă să acorde atenție prelungirii contractului de concesiune al Exxon – OMV pentru exploatarea gazelor în Marea Neagră

Tăriceanu cere premierului Viorica Dăncilă să acorde atenție prelungirii contractului de concesiune al Exxon – OMV pentru exploatarea gazelor în Marea Neagră
scris 15 mai 2019

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cere prim-ministrului să acorde o atenție sporită prelungirii contractului de concesiune care ar permite consorțiului format din companiile Exxom și OMV să exploateze gazele din Marea Neagră, acesta spunând că, în lipsa acestui contract, cele două companii nu vor investi în exploatațiile off-shore.

Prezent, miercuri, în județul Prahova, acolo unde și premierul a efectuat o vizită, Călin Popescu Tăriceanu a transmis un apel către Viorica Dăncilă, legat de exploatarea gazelor de la Marea Neagră, operațiune ce ar urma să fie făcută de compania Exxon – OMV, arată news.ro.

„După cum știți, anul trecut, la Parlament, am făcut o serie de adaptări și am adoptat legea exploatării off-shore. De atunci, prea puține semne am primit de la concernul Exxon – OMV în legătură cu investiția pe care urmează să o facă în Marea Neagă. Acestă rezervă, această tăcere a concernului Exxon – OMV se datorează faptului că așteaptă să se facă de către Guvern prelungirea contractului de concesiune care expiră. Deci, fără existența unui contract de concesiune valabil și pe o perioadă suficientă care să le permită recuperarea investiției, decizia de investiție nu va veni. Fac un apel către doamna prim-ministru prin care o rog să aibă în atenție sporită această problemă care ține de resortul Guvernului. ANR-ul trebuie să dea acordul de prelungire a licenței, astfel încât calendarul pe care l-au stabilit cei de la OMV și Exxon să poată fi realizat. În esență, punerea în funcțiune a investiției într-un termen de doi până la trei ani”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta a arătat că exploatarea gazelor de la Marea Neagră va transforma România într-un jucător regional pe piața gazelor naturale și va asigura independența țării noastre din punctul de vedere al aprovizionării cu gaz, iar din redevențe și alte taxe vor intra sume importante la bugetul de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
tariceanu
exxon
omv