Transgaz a finalizat deja aproape jumătate din conducta BRUA

Transgaz a finalizat deja aproape jumătate din conducta BRUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iul 2019

Transportatorul național de gaze Transgaz a anunțat joi că firma continuă lucrările la conducta BRUA-faza 1, fiind deja finalizați 215 kilometri de conductă, și începe implementarea unor noi investiții privind racordarea la gaze, conform programului de guvernare și de Dezvoltare a Sistemului national de transport (SNT) pentru perioada 2019-2028.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”În cadrul proiectului BRUA-Faza 1, investiție de aproximativ 560 milioane de euro, se vor desfășura lucrări pe teritoriul a 11 județe din țară. Noul gazoduct va avea o lungime totală de 550 km și o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria și 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria”, arată un comunicat emis joi de Ministerul Economiei, acționarul majoritar al Transgaz.

Până la acest moment au fost finalizați 215 km de conductă și trei stații de comprimare, scrie News.ro.

Transgaz, evaluată pentru prima dată de Fitch - încadrată în categoria \'investment grade\' CITEȘTE ȘI Transgaz, evaluată pentru prima dată de Fitch - încadrată în categoria 'investment grade'

Astfel, STG Jupa este finalizată, se află în probe tehnologice, punerea în funcțiune va avea loc la 1 octombrie 2019; Podișor este finalizată în proporție de circa 90%, punerea în funcțiune va avea loc la 1 noiembrie 2019; Bibești este finalizată 80%, punerea în funcțiune – în data de 17 aprilie 2020, arată datele ministerului.

În vederea creșterii siguranței alimentării cu gaze naturale a consumatorilor, pentru consolidarea și echilibrarea SNT, Transgaz a demarat construirea unor tronsoane de conductă pe direcțiile: DN 250 Pojorâta – Vatra Dornei; DN 300 Mintia – Brad – Mintia – Brad – Ștei; Craiova – Segarcea – Băilești – Calafat.

”Prin finalizarea tronsonului de conductă Pojorâta – Vatra Dornei se creează premisa interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de Nord – Vest a țării (zona de consum Bistrița), cu sistemul de transport gaze naturale din partea de Nord – Est (zona de consum Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei), definindu-se astfel ca proiect de importanță națională”, mai informează Ministerul Economiei.

Conducta de transport gaze naturale DN 300 Mintia – Brad - Ștei este necesară și oportună în vederea creșterii siguranței alimentării cu gaze naturale a consumatorilor din vestul țării. În plus, aceasta va realiza interconectarea conductei de transport gaze naturale Cefa – Căpîlna – Beiuș – Ștei cu conducta de transport gaze naturale Simeria – Mintia, potrivit companiei.

Pe noua direcție de consum se pot înființa noi distribuții de gaze, după cum urmează: tronson Mintia – Brad, etapa I - comunele Băița, Vălișoara, Luncoiu de Jos, Ribița, respectiv municipiul Brad; tronson Brad – Ștei.

Etapa II (proiect în faza Studiu de prefezabilitate, lungime circa 53 km): comunele Baia de Criș, Vața de Jos și Tomești pe teritoriul județului Hunedoara, comunele  Hălmăgel, Hălmagiu, Vârfurile pe teritoriul județului Arad, comunele Criștioru de Jos, Cărpinet și orașul Vașcău pe teritoriul județului Bihor.

Pentru tronsonul de conductă DN 300 Mintia – Brad valoarea lucrărilor de execuție a fost estimată la 22,4 milioane lei fără TVA, cu termen de finalizare trimestrul I 2020.

Obiectivul de investiție Craiova – Segarcea – Băilești – Calafat se va realiza în două etape: etapa I, tronsonul de conductă Craiova – Segarcea, va asigura alimentarea cu gaze naturale a comunelor Cârcea, Malu Mare, Ghindeni, Teasc, Calopăr și Segarcea.

Etapa II, tronson Segarcea – Calafat în lungime aproximativ 82 km, cu un debit de 70.000 Smc/h care va alimenta localitățile: Cerăt, Drănic, Lipovu, Întorsura, Giurgița, Bârca, Urzicuța, Goicea, Afumați, Siliștea Crucii, Cioroiași, Bistreț, Negoi, Catane, Galiciuca, Băilești, Galicea Mare, Rast, Seaca de Câmp, Piscu Vechi, Poiana Mare, Ciupercenii Noi, Maglavit, Moțăței, Ghidici, Desa, Calafat. Acest tronson de conductă este în fază de proiectare.

Pentru tronsonul de conductă Craiova – Segarcea valoarea estimată a lucrărilor de execuție a acestui tronson este de 33,53 milioane lei fără TVA, iar termenul de finalizare este trimestrul I 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
brua