Ucraina a reluat exporturile de energie electrică către Europa

Ucraina a reluat exporturile de energie electrică către Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 apr 2023

Ucraina a reluat exporturile de energie electrică către Europa, după o pauză de șase luni cauzată de atacurile paralizante cu rachete rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, a anunțat ministrul Energiei, German Galușcenko, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au provocat întreruperi în aprovizionarea cu electricitate a persoanelor fizice și companiilor din Ucraina, obligând muncitorii să lucreze peste program pentru a repara rețeaua electrică, scrie Agerpres.

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - George Tuță, deputat PNL, inițiatorul legii Ziua educației financiare: Este un început de politică consistentă în zona incluziunii financiare, care are ca obiectiv creșterea bunăstării cetățenilor CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit - George Tuță, deputat PNL, inițiatorul legii Ziua educației financiare: Este un început de politică consistentă în zona incluziunii financiare, care are ca obiectiv creșterea bunăstării cetățenilor

"Am reluat exporturile", a spus Galușcenko într-o alocuțiune televizată, adăugând că "Rusia nu a reușit deloc să ne distrugă sistemul energetic".

Uniunea Europeană este principala piață de export de electricitate pentru Ucraina. Galușcenko a subliniat că furnizarea de electricitate pentru populația Ucrainei rămâne principala prioritate, în pofida reluării exporturilor.

"Sperăm că vom putea ajunge la volumele de export de anul trecut. Intenționăm să purtăm negocieri pentru a le majora, deoarece rezervele pe care le avem astăzi în sistem ne permit să facem acest lucru", a afirmat Galușcenko.

În luna iunie a anului trecut, Ucraina, țară care în trecut obișnuia să exporte energie electrică spre Republica Moldova, Ungaria, Slovacia și Polonia, a anunțat că speră să câștige 1,5 miliarde de euro din exporturile de energie electrică către Europa până la finele anului.

"În prezent, există planuri care vizează creșterea traficului transfrontalier între Ucraina și Polonia, ceea ce va conduce la majorarea exporturilor", a precizat Galușcenko.

În luna februarie a acestui an, procurorul șef de la Curtea Penală Internațională (TPI) a vizitat Ucraina pentru a investiga atacurile aeriene ale Rusiei asupra rețelelor electrice. Autoritățile de la Kiev susțin că aceste atacuri au drept obiectiv intimidarea cetățenilor obișnuiți, în timp ce Moscova susține că atacurile sunt destinate slăbirii capacităților militare ale Ucrainei.

În 2022, producția de energie electrică în Ucraina a scăzut cu peste 27% din cauza războiului. Cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie, care se afla sub controlul Rusiei din luna martie, a fost închisă în luna septembrie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
ucraina