VIDEO Ora de Profit.ro Ministrul Energiei anunță: Putem avea o majorare a compensației, de la 33 la 50%, în facturile la gaze

VIDEO Ora de Profit.ro Ministrul Energiei anunță:  Putem avea o majorare a compensației, de la 33 la 50%, în facturile la gaze
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 ian 2022

Guvernul poate decide de la 1 februarie majorarea compensației în factura la gaze, de la 33% la 50% din valoarea componentei prețului din contractul de furnizare, a transmis, la Ora de Profit.ro, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Emisiunea Ora de Profit.ro este transmisă în fiecare duminică, de la ora 10, la Prima TV.

„Vom discuta de la 1 februarie un pachet pentru industria agricolă, pentru industria alimentară, vom putea discuta de la 1 februarie o eventuală majorare a discount-ului la gaze naturale. Ori mărim discount-ul de la 33 la 50%, ori scădem TVA pentru gaze naturale”, a afirmat ministrul.

VIDEO Zoltan Nagy-Bege (ANRE) avertizează la Ora de Profit.ro: Sfătuim consumatorii să-și citească singuri contoarele, altfel pot veni facturi uriașe. Peste 12.000 reclamații CITEȘTE ȘI VIDEO Zoltan Nagy-Bege (ANRE) avertizează la Ora de Profit.ro: Sfătuim consumatorii să-și citească singuri contoarele, altfel pot veni facturi uriașe. Peste 12.000 reclamații

Potrivit actualei legislații, un consumator casnic primește, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, o compensație de cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare, dar numai dacă în contractul de furnizare există un preț mai mare sau egal cu 0,125 lei/kWh, dacă nivelul consumului din perioada sezonului rece se încadrează în 10,6 MWh, alocat în tranșe lunare, cu o abatere de maximum 10%, și consumă minimum 7 kWh/zi.

Declarația sugerează însă că această compensație urmează a fi extinsă și către industria agricolă sau cea alimentară.

Ministrul a precizat că în perioada următoare, la sfârșitul săptămânii acesteia sau la începutul săptămânii viitoare, reprezentanții Ministerului Energiei, cei ai Ministerului de Finanțe și cei ai Ministerului Agriculturii se vor întâlni pentru a decide măsurile care urmează a fi cuprinse în pachetul gândit să fie aplicat de la 1 februarie și/sau de la 1 aprilie.

VIDEO Ora de Profit.ro Ministrul Muncii: Să aducem românii acasă. Cresc pensiile și alocațiile. Nu îmbogățim seniorii, dar era linie roșie a PSD. Ce va fi cu creșterea vârstei de pensionare și certificatul verde. PROVOCARE SURPRIZĂ pentru opoziție CITEȘTE ȘI VIDEO Ora de Profit.ro Ministrul Muncii: Să aducem românii acasă. Cresc pensiile și alocațiile. Nu îmbogățim seniorii, dar era linie roșie a PSD. Ce va fi cu creșterea vârstei de pensionare și certificatul verde. PROVOCARE SURPRIZĂ pentru opoziție

„Ministrul de Finanțe trebuie să ne spună spațiul fiscal în interiorul căruia trebuie să ne jucăm, iar o reducere a TVA sau o suplimentare a ajutorului pe care-l dăm față de ce există presupune o presiune în plus pe bugetul de stat. Ori o reducere a încasărilor, ori o alocare mai mare de la buget. De aceea avem nevoie de analiza Ministerului de Finanțe”, a explicat ministrul Energiei.

Întrebat în legătură cu posibilitatea suprataxării furnizorilor, după modelul aplicat producătorilor, ministrul a declarat că nu este atribuția instituției pe care o conduce de a introduce impozite, ci că aceasta aparține Ministerului Economiei.

În opinia ministrului Energiei, prețurile la gaze și electricitate, chiar dacă vor scădea în această primăvară, nu vor reveni la nivelurile din anii trecuți, Pactul Verde european făcând ca certificatul de emisii de carbon să urce foarte sus, pentru a descuraja utilizarea combustibililor fosili.

VIDEO Ora de Profit.ro - Tudor Manea, CEO eMAG: 100 cutii de măști vândute pe secundă. Posibilă scumpire cu 10-20% la anumite produse. Discuții din interior: Vreți să continuați să lucrați de acasă? Vă e dor de colegi? CITEȘTE ȘI VIDEO Ora de Profit.ro - Tudor Manea, CEO eMAG: 100 cutii de măști vândute pe secundă. Posibilă scumpire cu 10-20% la anumite produse. Discuții din interior: Vreți să continuați să lucrați de acasă? Vă e dor de colegi?

În plus, „prețul gazului este ținut în mod artifical foarte sus, ca parte a unui șantaj politic al Rusiei, care conduce inclusiv la o scumpire a energiei electrice”, susține ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
virgil popescu