Decizie finală: Pacienții scapă de drumuri în plus la medicii de familie. Medicii specialiști vor putea elibera rețete compensate și gratuite, iar CNAS e obligată să încheie contracte cu aceștia

Decizie finală: Pacienții scapă de drumuri în plus la medicii de familie. Medicii specialiști vor putea elibera rețete compensate și gratuite, iar CNAS e obligată să încheie contracte cu aceștia
scris 16 mai 2018

Medicii specialiști vor avea posibilitatea de a încheia contracte cu Casele Județene de Asigurări de Sănătate, astfel încât să aibă dreptul de a elibera certificate de concediu medical, bilete de trimitere pentru consultații gratuite și rețete compensate sau gratuite, conform unui proiect de lege aprobat miercuri de Camera Deputaților.

Proiectul va fi transmis spre promulgare președintelui Iohannis.

De ce este important: Pacientul nu va mai trebui să se deplaseze din nou la medicul de familie pentru transcrierea rețetei simple în rețetă compensată sau pentru obținerea unui nou bilet de trimitere pentru consultații sau investigații gratuite.

Legea prevede în prezent că: actele medicale cu care asigurații beneficiază de gratuitate în sistemul de sănătate nu pot fi eliberate decât dacă există un contract sau subcontract între Casele Județene de Asigurări în Sănătate și unitățile prestatoare de servicii medicale, fie ele spitale, cabinete medicale individuale (CMI) sau entități cu personalitate fizică autorizată (PFA).

Acciza pentru sucurile cu zahăr este pe cale de a fi introdusă. Cotele de impozitare propuse CITEȘTE ȘI Acciza pentru sucurile cu zahăr este pe cale de a fi introdusă. Cotele de impozitare propuse

Proiectul de lege stabilește că: ”În vederea exercitării dreptului de liberă practică a medicului specialist, confirmat în specialitate, Casele Județene de Asigurări de Sănătate au obligația să încheie un contract cu acesta, prin care medicul va avea dreptul de a elibera certificate de concediu medical, bilete de trimitere pentru consultații și investigații paraclinice gratuite, rețete gratuite sau compensate”.

Medicul de specialitate va putea elibera astfel bilete de trimitere la investigații paraclinice, precum analize de laborator, radiologie, imagistică și la alte consultări de specialitate, va putea prescrie concediu medical și rețete compensate sau gratuite, contribuind la decongestionarea cabinetelor de medicină de familie și a cabinetelor ambulatorii integrate ale spitalelor, arată autorii legii.

Puterea menține noua vârstă de pensionare pentru medici la 67 de ani, dar nu mai înființează ”spitalul republican” CITEȘTE ȘI Puterea menține noua vârstă de pensionare pentru medici la 67 de ani, dar nu mai înființează ”spitalul republican”

”Totodată, va avea ca efect și menținerea medicilor specialiști în țară cât și a celor nou confirmați concediilor medicale și rețetclor compensate sau gratuite chiar dacă nu doresc să intre în relații contractuale pentru consultări medicale de specialitate cu Casele Județene de Asigurări de Sănătate sau, cum se întâmplă deseori, nici nu sunt acceptați de comisiile paritare pentru contractare”, mai afirmă inițiatorii proiectului de lege.

Guvernul s-a opus adoptării proiectului, principalul argument transmis Parlamentului în acest sens fiind că rețetele și biletele de trimitere trebuie eliberate conform unor formulare standard utilizate în prezent, fără a explica însă de ce ele nu ar putea fi folosite și de medicii specialiști.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
medici
specialitate
retete
gratuite
compensate
eliberare
contract
casa
asigurare
proiect
lege
senat
parlament