Uniunea Europeană a convenit să plătească Gilead peste 1 miliard de euro pentru aprovizionarea cu Remdesivir timp de șase luni

Uniunea Europeană a convenit să plătească Gilead peste 1 miliard de euro pentru aprovizionarea cu Remdesivir timp de șase luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 oct 2020

Uniunea Europeană a convenit să plătească Gilead peste 1 miliard de euro pentru aprovizionarea cu Remdesivir timp de șase luni de zile, cu puțin timp înainte de publicarea rezultatelor finale ale celui mai mare studiu clinic pentru medicamentul antiviral destinat tratării bolii Covid-19, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Acordul a avut loc pe fondul deficitului de Redemsivir din statele UE, care ar fi putut grăbi decizia înainte de publicarea rezultatelor definitive cu privire la eficacitatea Remdesivir și posibila sa toxicitate, scrie News.ro.

Johnson & Johnson a suspendat studiile clinice pentru un vaccin împotriva Covid-19 după ce un participant a dezvoltat o boală „inexplicabilă” CITEȘTE ȘI Johnson & Johnson a suspendat studiile clinice pentru un vaccin împotriva Covid-19 după ce un participant a dezvoltat o boală „inexplicabilă”

UE a semnat săptămâna trecută un contract cu compania americană care va permite celor 27 de state membre și unor 10 țări partenere, inclusiv Marii Britanii, pentru o comandă de până la 500.000 de serii de tratament cu remdesivir, în următoarele șase luni.

Prețul convenit și nedivulgat anterior pentru fiecare serie de tratament este de 2.070 euro (2.440 dolari), suma totală fiind de 1,35 miliarde de euro, potrivit unei persoane apropiate situației.

În pofida mărimii contractului, prețul pe tratament este în concordanță cu cel plătit de țările UE într-un acord de aprovizionare mult mai mic convenit în iulie, pentru tratarea a aproximativ 30.000 de pacienți, cu o serie de tratament de șase doze.

În cadrul noului acord, guvernele europene incluse de contract vor plăti către Gilead numai atunci când vor cumpăra doze.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care a negociat contractul cu Gilead, a refuzat să spună dacă au fost plasate deja comenzi.

Acordul a avut loc chiar înainte de anunțarea rezultatelor studiului clinic de solidaritate efectuat de Organizația Mondială a Sănătății, cel mai amplu studiu clinic efectuat realizat până în orezent pentru un tratament destinat Covid-19.

”UE ar trebui să evalueze rezultatele acestui nou studiu al OMS pentru a evalua dacă merită să plătească peste 2.000 de euro pe pacient”, a declarat Andrew Hill, un cercetător senior în cadrul Departamentului de farmacologie al Universității din Liverpool.

Gilead nu a comentat imediat dacă prețurile pentru dozele de remdesivir pe care le vinde țărilor mai bogate s-ar putea schimba după rezultatele studiului OMS.

Studiul clinic de solidaritate al OMS a analizat patru tratamente posibile pentru COVID-19: remdesivir, hidroxiclorochină, lopinavir/ritonavir și lopanivir/ritonavir combinate cu interferon.

În iulie, OMS a întrerupt studiile clinice pentru hidroxiclorochină și o combinație între medicamentele pentru HIV lopinavir/ritonavir, după ce aceasta nu au reușit să reducă mortalitatea la pacienții spitalizați.

Remdesivir a primit o autorizație condiționată de introducere pe piață în UE pentru a trata pacienții cu COVID-19 care au nevoie de oxigen. Medicamentul nu a demonstrat până acum niciun efect asupra cazurilor mai ușoare și asupra pacienților în stare critică, care au nevoie de asistență mecanică pentru a respira, a arătat agenția UE pentru medicamente.

Agenția investighează efectele adverse potențiale ale remdesivirului asupra rinichilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
gilead
remdesivir