Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 7,15%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Cel mai mare fond suveran din lume, din Norvegia, va transmite în această săptămână Uniunii Europene că ”o reglementare mai bună și mai simplă” este esențială pentru reformele piețelor de capital, considerate urgente de oficialii europeni, transmite CNBC.
America Latină a devenit o importantă destinație pentru investiții, în condițiile în care actualele războaie, atât cele militare cât și cele comerciale, îi fac pe investitori să caute opțiuni într-o regiune pe care o văd că nu este afectată de tarife și conflicte majore, transmite Reuters.
Piețele bursiere europene au închis luni cu pierderi ușoare, indicele Stoxx 600 terminând ziua cu un declin de 0,08%, tendința negativă reflectând o atitudine de ”expectativă” a investitorilor, care sunt cu ochii pe eventualele anunțuri de la discuțiile comerciale SUA-China, desfășurate în Marea Britanie, transmite CNBC.
Alexandru Stânean, CEO TeraPlast, vine la Piața de Capital.forum Provocări pe piața de capital în perioadă de tensiuni economice și sociale - Ediția a V-a, programat să fie organizat de Profit.ro pe 12 iunie.
Surplusul de lichiditate din piața bancară a dispărut aproape în totalitate în luna mai, în contextul intervențiilor BNR pentru susținerea leului. Dobânzile au urcat semnificativ luna trecută și au rămas la un nivel ridicat și la începutul lunii iunie. Banca centrală a trecut la injecții de lichiditate pentru a reduce dobânzile.
Dragoș Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan, confirmă că taxarea pe tranzacțiile bancare, anunțată în premieră de Profit.ro, a fost discutată în negocierile de la Cotroceni.
Consilierul în cadrul BNR Eugen Rădulescu afirmă, despre o posibilă taxare pe tranzacțiile bancare anunțată în premieră de Profit.ro, că este o aberație și că cine propune așa ceva nu înțelege economia de piață și își imaginează că ia măsuri în care „banii vor veni din cer”.
Datoria administrației publice (datoria guvernamentală) a urcat februarie 2025 până la 990,84 miliarde lei, de la 964,3 miliarde de lei în luna precedentă.
Deși Ministerul Finanțelor a promovat în oferta de titluri de stat pentru populație la acest început de iunie un număr record de emisiuni, plasamentele sunt în scădere față de exercițiile precedente. Îndepărtarea maturităților de un an a afectat drastic subscrierile la obligațiunile guvernamentale în lei care reprezintă doar 30% din volum.