Rusia a impus o interdicție pe termen nedeterminat pentru exporturile de motorină și benzină în majoritatea țărilor, o măsură care riscă să perturbe aprovizionarea cu combustibil înainte de iarnă și amenință să agraveze penuria globală, relatează CNBC.
Consumul de gaze naturale al Ucrainei este așteptat să scadă sub 20 de miliarde de metri cubi (bcm) în acest an, de la aproximativ 27 de miliarde în 2021, înainte de începerea războiului cu Rusia, a spus Oleksi Cernișov, CEO-ul Naftogaz, cea mai mare companie de petrol și gaze din țară, pentru Reuters.
Compania de proiect, S.Centrala În Ciclu Combinat Pe Gaz (CCCG) Turceni SA, este deținută în proporții egale, de câte 50%, de către CE Oltenia, controlată de Ministerul Energiei, și Tinmar Energy, a antreprenorului Augustin Oancea. Centrala este gândită la o putere instalată de 475 MW.
Combinatul Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice și consumator industrial de gaze naturale din România, controlat de grupul Ameropa, își reia luna viitoare producția la 50% din capacitate, după ce aceasta a stat suspendată o bună perioadă de timp din cauza scumpirilor istorice la gaze, principala materie primă din industrie.
Ele ar urma să îi înlocuiască în CA-ul Transgaz pe Gheorghiță Agafiței, consilierul fostului premier Nicolae Ciucă, și pe Orosz Csaba, fost administrator public al Primăriei Mediaș, ale căror mandate expiră luna viitoare.
“Datorită infrastructurii sale bine dezvoltate de gaze, viitoarea rețea de hidrogen a Bulgartransgaz va fi fundamentală pentru construirea Coridorului de hidrogen prioritar Sud-Est pentru aprovizionarea Uniunii Europene”, a declarat directorul operatorului de stat bulgar de gaze, Vladimir Malinov. Acest lucru s-a întâmplat în timpul discuțiilor din SUA cu reprezentanții uneia dintre cele mai importante corporații americane de cercetare, RAND Corporation, a anunțat compania. La această întâlnire a fost discutat rolul Bulgariei în dezvoltarea energiei cu hidrogen și tranziția către neutralitatea carbonului.
Republica Moldova nu-și propune să rezilieze contractul cu Gazprom, deși concernul rus nu-și onorează obligațiile contractuale și nu furnizează volumele necesare de gaz. O spune ministrul Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia autoritățile iau în considerare scenariul rezilierii contractului în mod unilateral de către partea rusă, transmite IPN, citat de Rador Radio România.
Ursus Breweries, cel mai mare producător de bere din România, a finalizat anul 2022 cu afaceri de aproape 2,3 miliarde de lei, în creștere față de 2021, când compania a înregistrat vânzări de 2,1 miliarde de lei. Profitul companiei a scăzut însă semnificativ în 2022 față de anul precedent, cu 63%, ajungând la 97 de milioane de lei. Ursus și-a diminuat în 2022 și numărul de angajați, ajungând la 1638, dar și producția.
O companie elenă care dezvoltă proiectul Argo pentru un terminal GNL offshore Volos, a cerut organismului de reglementare al țării să aprobe intrarea Transgaz în acționariat cu o participație de 15%.
Ministerul Energiei a aprobat în prima parte a lunii, prin ordin, lista bunurilor aferente activelor funcționale ale Complexului Energetic Hunedoara (CEH) care urmează să fie date în plată către Complexul Energetic Valea Jiului, fosta Societate Națională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), pentru ștergerea datorilor bugetare ale CEH, aflată în insolvență, însă darea în plată efectivă, votată de creditorii companiei încă din primăvară, nu a fost încă finalizată.