Acțiunile europene au avut cea mai slabă evoluție săptămânală din ultimele 15 luni

Acțiunile europene au avut cea mai slabă evoluție săptămânală din ultimele 15 luni
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 2 feb 2018

Acțiunile europene au avut cea mai slabă evoluție săptămânală din ultimele 15 luni, indicele reprezentativ la nivelul continentului consemnând deprecieri în fiecare ședință de tranzacționare din săptămâna care tocmai s-a încheiat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Stoxx Europe 600 a închis sesiunea bursieră de astăzi cu un declin de 1,38%, la 388,07 puncte, generat, în principal, de acțiunile bancare, în frunte cu titlurile Deutsche Bank. Cea mai mare bancă germană a raportat o pierdere de 2,2 miliarde de euro în ultimul trimestru din 2017 și a treia pierdere anuală consecutivă, trăgând în jos indicele de sector.

La nivelul întregii săptămâni, Stoxx 600 a pierdut 3,12% din valoare, cea mai amplă scădere săptămânală din noiembrie 2016, potrivit MarketWatch.

Prețul bitcoin continuă să scadă puternic, pe fondul unui declin generalizat pe piața criptomonedelor CITEȘTE ȘI Prețul bitcoin continuă să scadă puternic, pe fondul unui declin generalizat pe piața criptomonedelor

Principalul indice al bursei de la Frankfurt s-a depreciat cu 1,68%, cel mai abrupt declin din februarie 2016. La Paris, indicele CAC 40 a înregistrat un declin de 1,64%, iar FTSE 100, referința bursei de la Londra, a scăzut cu 0,63%.

Indicele sectorului bancar european a închis pe minus cu 1,1%, după o depreciere de 6,5% la nivelul acțiunilor Deutsche Bank și de aproape 3% pentru titlurile băncii spaniole CaiaxaBank. Acțiunile Commerzbank, a doua mare bancă din Germania, au scăzut cu circa 1,6%.

Pe piețele valutare, euro și lira sterlină s-au depreciat față de dolar, moneda americană fiind influențată pozitiv de datele peste așteptări legate de evoluția pieței muncii din SUA. Euro a scăzut cu 0,3%, la 1,2472 dolari, iar lira cu 0,74, la 1,4156 dolari.

Aceleași date privind piața muncii din SUA au avut efectul opus asupra acțiunilor listate la bursa newyorkeză, unde indicele Dow Jones Industrial Average ar putea înregistra cea mai mare depreciere săptămânală din ultimii 2 ani, pe fondul îngrijorărilor privind o eventuală accelerare a majorărilor de dobânzi în 2018.

Companiile americane au creat 200.000 de locuri de muncă în prima lună din acest an, depășind cele mai optimiste estimări ale analiștilor. Șomajul a rămas la cel mai redus nivel din ultimii 18 ani, iar salariile angajaților au continuat să crească, evoluții care sugerează că Rezerva Federală (Fed) va opera o nouă majorare de dobândă la ședința de politică monetară din martie.

Îmbunătățirea condițiilor pe pieța muncii, în special creșterile salariale, alimentează, totodată, temerile legate de o posibilă accelerare a inflației și, implicit, a calendarului Fed privind majorarea dobânzii de referință.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse
evolutii