An record pentru IPO-uri la nivel global. Tehnologia și sănătatea, cele mai active sectoare. UiPath pe listă

An record pentru IPO-uri la nivel global. Tehnologia și sănătatea, cele mai active sectoare. UiPath pe listă
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 30 dec 2021
Anul 2021 a stabilit un nou record global pentru ofertele publice inițiale (IPO), atât ca număr de listări, cât și în ceea ce privește sumele atrase. Cele mai active sectoare au fost tehnologia și sănătatea.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În total, 594 de miliarde de dolari au fost atrase în cadrul IPO-urilor din acest an, maxim istoric. Excluzând tranzacțiile cu vehicule tip SPAC, suma se situează la 402 de miliarde de dolari, atrasă în cadrul a 2.097 de IPO-uri, arată datele Refinitiv. Comparativ cu anul 2020, numărul de IPO-uri a crescut cu 51%, iar suma atrasă, cu 81% (excluzând SPAC).

Banca Transilvania - Perspective macroeconomice România 2022. Euro se duce spre 5 lei CITEȘTE ȘI Banca Transilvania - Perspective macroeconomice România 2022. Euro se duce spre 5 lei

Tehnologia și sănătatea au fost cele mai active sectoare. În sectorul tehologiei au fost consemnate 426 de IPO-uri, iar în cel al sănătății, 332. În total, cele două sectoare au adus 42% din sumele totale atrase la nivel global prin IPO

Boom-ul ofertelor publice inițiale a fost alimentat de injecțiile mari de lichidități pe care băncile centrale le-au pompat în economie, dar și de ascensiunea investitorilor individuali.

Listările realizate prin vehicule speciale de tip SPAC (special purpose acquisition company) au contribuit și ele substanțial la sumele atrase în cadrul IPO. O companie SPAC este un vehicul investițional tranzacționat public, specializat în atragerea de capital pe bursă cu scopul de a finanța o achiziție. Compania achiziționată devine publică în urma achiziționării de către vehicului SPAC.

Cel mai mare IPO din acest an a fost cel al Rivian Automotive. Compania a atras 12 miliarde de dolari în cadrul operațiunii, fiind cel mai mare IPO din SUA din 2014 încoace. Producătorul de mașini electrice Rivian s-a listat în noiembrie și a reușit, la scurt timp, să devină al treilea mare constructor auto din lume în funcție de capitalizare, chiar dacă a livrat mai puțin 100 de automobile. La momentul listării, compania era evaluată la 66,5 miliarde de dolari.

În februarie, în cadrul celui mai mare IPO de la listarea Uber din 2019, compania chineză Kuaishou Technology a atras 5,4 miliarde de dolari, fiind evaluată la 61 de miliarde de dolari.

Un alt IPO gigant a fost cel al companiei sud-coreene de e-commerce Coupang, care a atras în martie 4,55 miliarde de dolari printr-un IPO la New York. Compania a fost evaluată la circa 60 de miliarde de dolari la acel moment.

Pe parcursul anului, au avut loc o serie de IPO-uri mult așteptate de investitori.

În iulie, platforma de brokeraj Robinhood s-a listat pe bursa din SUA la o evaluare de aproximativ 32 de miliarde dolari, după ce a atras 2 miliarde de dolari în cadrul IPO.

În primăvară, și UiPath a atras circa 1,34 miliarde de dolari prin oferta publică, fiind evaluată la 31 de  miliarde de dolari.
 
Un alt IPO anticipat a fost cel al Deliveroo. Compania britanică  de livrări de mâncare a atras, în martie, circa 1,5 miliarde de lire sterline (2,1 miliarde de dolari), echivalentul unei evaluări de 7,59 de miliarde de lire sterline (peste 10 miliarde de dolari).
 
În ceea ce privește listările prin vehicule SPAC, cea mai mare operațiune a fost încheiată luna aceasta. Multinaționala singaporeză Grab Holdings, cea mai mare companie de ride-hailing și livrare de mâncare din Asia de Sud-Est, intrată anul trecut cu un centru de tehnologie în România, s-a listat pe bursa Nasdaq la o evaluare de aproape 40 miliarde de dolari, în urma fuziunii cu o companie de tip SPAC, cel mai mare acord de fuziune încheiat vreodată cu o companie SPAC.
 
Deși unele companii au avut o evoluție spectaculoasă după listare, în multe cazuri evoluția ulterioară a fost sub așteptări, Indicelei Renaissance IPO, care urmărește evoluția companiilor care au derulat recent oferte publice inițiale în SUA, a pierdut circa 8% de la începutul anului, în timp ce S&P 500 a urcat cu aproximativ un sfert.
viewscnt
Afla mai multe despre
ipo-uri
listari 2021
bursa 2021
listari
listari 2021
rivian
uipath
top ipo
spac