Indicele BET depășește nivelul de 13.000 de puncte pentru prima oară în istorie. Titlurile Băncii Transilvania, din nou motor pentru piață, sectorul energetic a susținut acest elan

Indicele BET depășește nivelul de 13.000 de puncte pentru prima oară în istorie. Titlurile Băncii Transilvania, din nou motor pentru piață, sectorul energetic a susținut acest elan

Sursa foto: Sai Chan | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 dec 2021

Într-o sesiune cu creșteri generalizate și volume moderate, bursa românească a atins un nou record în istoria sa de peste un sfert de veac.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În prima parte a ședinței de tranzacționare de la New York Stock Exchange, indicele S&P500 a trecut de nivelul de 4.800 de puncte, prima oară din 1957 de când este măsurat. Este climatul pozitiv pentru piețele de acțiuni care a antrenat cumpărătorii și la Bursa de Valori București.

Pe un rulaj de 47,47 milioane lei (9,59 milioane euro), apropiat de media zilnică a ultimilor ani, piața a fost împinsă în sus. În top 5 al lichidității toate titlurile au avut închideri „pe verde” și într-un singur caz avansul a fost mai mic de 2%.

Allianz-Țiriac Pensii Private a plasat bani ai viitorilor pensionari în acțiuni ale proprietarului Mega Image CITEȘTE ȘI Allianz-Țiriac Pensii Private a plasat bani ai viitorilor pensionari în acțiuni ale proprietarului Mega Image

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au constituit din nou motor pentru piață, cu o creștere de 2,15%, până la prețul de 2,6100 lei/acțiune, pe cele mai mari schimburi ale sesiunii, de 8,64 milioane lei. Acesta este contextul în care indicele compozit BET-XT a câștigat 1,40% și indicele reprezentativ BET a urcat cu 1,61%, până la nivelul de 13.015,33 puncte, un nou maxim istoric.

Indicele BET depășește nivelul de 13.000 de puncte pentru prima oară în istorie. Titlurile Băncii Transilvania, din nou motor pentru piață, sectorul energetic a susținut acest elan

Sectorul energetic, cu o apreciere de 1,86% a indicelui de profil BET-NG, a susținut acest elan: +2,11%, până la prețul de 38,80 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au avut a 2-a activitate a zilei, de 3,96 milioane lei, +3,69%, până la prețul de 46,40 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au adunat tranzacții de 3,95 milioane lei, +7,83%, până la prețul de 234,00 lei/acțiune, pentru titlurile Transgaz (TGN), ce au cumulate volume echivalente cu 1,81 milioane lei. Pe contrasens, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,41%, până la prețul de 0,4910 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,31 milioane lei.

Novavax obține aprobare pentru comercializarea vaccinului său anti-Covid în UE. Acțiunile cresc CITEȘTE ȘI Novavax obține aprobare pentru comercializarea vaccinului său anti-Covid în UE. Acțiunile cresc

De asemenea, în notă negativă, titlurile MedLife (M) s-au retras cu 0,42%, până la prețul de 23,70 lei/acțiune, pe transferuri de 1,63 milioane lei, și titlurile Alro Slatina (ALR) au scăzut cu 3,70%, până la prețul de 1,8200 lei/acțiune, pe fondul știrii privind închiderea a 60% din capacitatea de producție. Astfel, producătorul de aluminiu încearcă să evite adâcirea pierderilor în contextul costurilor majorate la energie.

Indicele financiar BET-FI a subperformat pieței, cu o apreciere de 0,52%, până la nivelul de 51.800,30 puncte, însă cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a câștigat 1,66% la nivelul capitalizării bursiere. Cotația a închis la nivelul de 1,9640 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,91 milioane lei.

VIDEO Ora de Profit.ro - Ciprian Dascălu, economist șef BCR: Orice nouă taxă va fi transmisă cel mai probabil în prețuri. Cât costă o lună de lockdown și ce ascunde rata șomajului CITEȘTE ȘI VIDEO Ora de Profit.ro - Ciprian Dascălu, economist șef BCR: Orice nouă taxă va fi transmisă cel mai probabil în prețuri. Cât costă o lună de lockdown și ce ascunde rata șomajului

Intrate la începutul săptămânii trecute în structura indicelui FTSE Global All Cap, titlurile One United Properties (ONE) au crescut cu 1,26%, până la prețul de 1.2860 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,60 milioane lei.

Motor de creștere în trendul ascendent, dar intrate într-o secvență corectivă prelungită, titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au avut un salt de 4,12%, până la prețul de 1,0360 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,39 milioane lei. Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 1,63%, până la prețul de 17,48 lei/acțiune, pe un rulaj de 2,13 milioane lei.

În piața AeRO au depășit un reper al transferurilor de 1 milion de lei titlurile Life is Hard (LIH) care au crescut cu 4,43%, până la prețul de 9,42 lei/acțiune, și titlurile AROBS Transilvania (AROBS) care au urcat cu 1,52%, până la prețul de 2,0000 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica