Analiști: Bursele se confruntă cu o furtună perfectă, adusă de dobânzile mari și temerile legate de economia chineză

Analiști: Bursele se confruntă cu o furtună perfectă, adusă de dobânzile mari și temerile legate de economia chineză
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 aug 2023

Piețele bursiere au fost lovite de ”o furtună perfectă” săptămâna aceasta, deoarece preocupările legate de încetinirea economiei chineze și ratele dobânzilor americane ridicate au zguduit încrederea investitorilor la nivel global, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Indicele Hang Seng din Hong Kong a încheiat tranzacțiile de vineri pe teritoriul pieței urs, în scădere cu 2,1% în acea zi și cu aproape 21% față de maximele sale din ianuarie, după ce gigantul imobiliar chinez Evergrande a solicitat protecție față de faliment la o instanță din SUA. Acest lucru a dus la scăderi ample ale acțiunilor în Asia-Pacific, scrie News.ro.

Musk anunță noua măsură de reformă pe X, fosta Twitter - Interdicție la blocare. Anunțul său provoacă numeroase critici pe Internet CITEȘTE ȘI Musk anunță noua măsură de reformă pe X, fosta Twitter - Interdicție la blocare. Anunțul său provoacă numeroase critici pe Internet

Indicele paneuropean Stoxx 600 a urmat exemplul celorlalte burse, fiind în scădere cu 1% vineri și cu peste 3% pe ansamblul săptămânii, în timp ce indicii bursieri din SUA au avut la rândul lor o evoluție negativă.

Media industrială Dow Jones a consemnat cea mai proastă săptămână din martie, iar S&P 500 și Nasdaq 100 au înregistrat a treia săptămână consecutivă de pierderi.

”Fie că este vorba de criza de pe piața imobiliară din China, de creșterea randamentului obligațiunilor din SUA din cauza temerilor că dobânzile vor rămâne mai ridicate pentru mai mult timp sau de scăderea mare a vânzărilor cu amănuntul din Regatul Unit, lucrurile încep să arate puțin urâte acolo”, a spus directorul AJ Bell Investment, Russ Mold, a spus prin e-mail.

Scăderile de vineri au agravat pierderile înregistrate la începutul săptămânii, după ce minutele de la ultima întâlnire a Rezervei Federale din SUA au arătat că factorii de decizie au semnalat ”riscuri în creștere” pentru inflație, fiin probabil noi creșteri ale dobânzii cheie.

Acest lucru a determinat o creștere a randamentelor Trezoreriei americane, care a dus randamentul titlurilor pe 10 ani la un maxim din ultimii 16 ani, în timp ce bondurile germane pe 10 ani au crescut la cel mai înalt nivel de la prăbușirea din martie a Silicon Valley Bank.

Solicitarea grupului imobiliar chinez Evergrande de protecție în caz de faliment a generat o îngrijorare mai mare cu privire la piața imobiliară a Chinei, atunci când a fost combinată cu decizia companiei chineze Garden, de la începutul acestei săptămâni, de a suspenda plățile pentru unele dintre obligațiunile sale.

Piețele sunt lovite de furtuna perfectă, pe fondul creșterii dobânzilor, a înrăutățirii datelor economice din China, a lichidității slabe din perioada verii și a unei greve a cumpărătorilor”, a declarat Emmanuel Cau, șeful de Strategie pentru acțiuni europene Barclays, într-o notă de cercetare de vineri.

VIDEO Summit fără precedent la Camp David, între SUA, Japonia și Coreea de Sud. China, iritată: Vă puteți decolora părul blond și tunde părul din nas cât vreți, dar... CITEȘTE ȘI VIDEO Summit fără precedent la Camp David, între SUA, Japonia și Coreea de Sud. China, iritată: Vă puteți decolora părul blond și tunde părul din nas cât vreți, dar...

Cau a sugerat că opinia anterioară a băncii britanice cu privire la China s-a dovedit ”prea plină de speranță”, având în vedere ”lipsa unei acțiuni politice decisive”, de la întâlnirea Biroului Politic de la sfârșitul lunii iulie.

”Complezența a dispărut, dar în absența unui întrerupător (adică un stimul fiscal la scară largă), recunoaștem că este puțin probabil ca sentimentul față de China să se inverseze în mod sustenabil de la sine.”

Parțial din cauza vremii umede, vânzările cu amănuntul din Marea Britanie au scăzut cu 1,2% în iulie, cu mult sub previziunile consensuale de scădere cu 0,5%, produsă de un sondaj Reuters al economiștilor, diminuând și mai mult încrederea.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
actiuni