ANALIZĂ PROFIT TV Aversiunea la risc prezentă în piețe la început de săptămână

ANALIZĂ PROFIT TV Aversiunea la risc prezentă în piețe la început de săptămână
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 28 ian 2020

Săptămâna a început cu pierderi pentru bursele globale de acțiuni, în contextul în care temerile privind potențialul impact al noului coranavirus asupra economiei globale afectează cererea pentru activele riscante.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Numărul deceselor a crescut la peste 100 în China, cu 4.300 cazuri confirmate și răspândite în mai mult de 10 țări, inclusiv în Statele Unite (SUA), Franța, Japonia, Coreea Sud și Singapore, stârnind îngrijorări cu privire la capacitatea Beijingului de a gestiona epidemia. Cu bursele din China rămase închise, căci Beijingul a extins deja vacanța de Anul Nou în încercarea de a reduce răspândirea bolii, la Tokyo indicele Nikkei225 a pierdut ieri -2,03%. Au fost pierderi și pentru bursele europene, printre cele mai mari minusuri afișându-le la finalul sesiunii principalii indici de la Frankfurt (DAX -2,74%), Paris (CAC40 -2,68%) și Londra (FTSE100 -2,29%). Mari corecții au înregistrat companiile din minerit, printre care Anglo American (-4,67%), dar și producătorii de bunuri de lux, care depind în mare măsură de cererea chineză, de exemplu Burberry (-4,79%).

CONFIRMARE RCS&RDS lansează o operațiune majoră - ofertă pentru obligațiuni de 800 milioane euro, pentru refinanțarea datoriei CITEȘTE ȘI CONFIRMARE RCS&RDS lansează o operațiune majoră - ofertă pentru obligațiuni de 800 milioane euro, pentru refinanțarea datoriei

Principalii indici americani au avut cea mai slabă zi începând din octombrie (DJIA -1,57%, S&P500 -1,57%), respectiv august (NASDAQ -1,89%), pe măsură ce focarul de coronavirus s-a agravat și un al cincilea caz a fost confirmat în SUA. Deoarece se așteaptă perturbări majore pentru economia chineză, printre cele mai mari pierderi le-au înregistrat acțiunile acelorași companii aeriene sau hoteliere, American Airlines Group (-5,54%), Delta Airlines (-3,37%) și Las Vegas Sands (-6,75%), dar și cele din sectorul tehnologic, Nvidia (-4,10%) și Intel (-4,06%). Pe partea macro, în timp ce analiștii se așteptau la 730.000, vânzările de locuințe noi din SUA au scăzut în mod neașteptat la 694.000 în decembrie.

Zi roșie și la București, unde bursa românească a rezistat totuși relativ bine acestui val de vânzări de pe bursele globale, însă trebuie remarcate din nou volumele de tranzacționare, de 24,04 milioane de euro, unele cu adevărat consistente. Acestea rulaje au fost favorizate însă de tranzacțiile cu 7,08 milioane acțiuni Artrom Slatina (ART -1,72%), reprezentând 6,10% din capitalul social al producătorului de țevi, în valoare de 8,90 milioane euro, și de cele trei tranzacții speciale deal cu singura acțiune din componența indicelui general BET (-1,12%) care a crescut ieri, respectiv Purcari Wineries (WINE +0,87%), în valoare de 6,04 milioane euro. În topul lichidității s-au mai aflat titlurile Fondul Proprietatea (FP 0,00%, susținute și de programul de răscumpărări care debutează miercuri și care va fi derulat la un preț de 1,3900 lei/acțiune pentru un număr de 200 milioane acțiuni proprii, reprezentând 2,62% din capitalul social), Banca Transilvania (TLV -0,57%), BRD Groupe Societe Generale (BRD -2,20%) și Romgaz (SNG -0,67%). De adăugat că principalii indici sectoriali au păstrat patternul din ultimul timp, cu cel energetic BET-NG (-1,44%) înregistrând o pierdere mai mare decât cel financiar (BET-FI (-0,92%).

Yieldurile bondurilor americane la 5 ani (1,432%) au trecut sub cele la 2 ani (1,439%), iar cele la 10 ani (1,598%) au pierdut 8,6 puncte de bază, într-o zi în care și randamentele bondurile europene au fost, de asemenea, mult mai mici.

Pe piața valutară, în condițiile aversiunii la risc, fluxurile dinspre monedele commodities (AUD, NZD și CAD) s-au refugiat în yenul japonez (JPY), francul elvețian (CHF) și dolarul american (USD). În pofida asigurărilor Arabiei Saudite că răspândirea virusului nu afectează cererea, prețul petrolului a fost  afectat, fiind influențat de factori psihologici și de așteptările “extrem de negative ale unor participanți, în pofida impactului foarte limitat asupra cererii globale de petrol”, potrivit ministrului saudit al Energiei. Nivelurile actuale la care au ajuns cotașiile CrudeWTI (52,60 dolari pe baril) și Brent (58,60 dolari pe baril)  sunt cele mai reduse din ultimele peste 3 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa