ANALIZĂ PROFIT TV Petrolul și aurul s-au scumpit, bursele au crescut și yenul s-a depreciat

ANALIZĂ PROFIT TV Petrolul și aurul s-au scumpit, bursele au crescut și yenul s-a depreciat
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 20 feb 2020

Ziua de ieri a început cu corecții pentru indicii din China (CSI300 -0,15%, SSEC -0,32%), într-o zi când peste 80% dintre cele aproximativ 20.000 de filiale producătoare ale întreprinderilor de stat din China și-au reluat activitatea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Conform unei știri Bloomberg, China are în vedere utilizarea injecțiilor de numerar și a fuziunilor pentru a salva industria aeriană, lovită recent de focarul de virus. Până în prezent, numărul total de cazuri este de aproximativ 74.000, în timp ce decesele confirmate sunt de peste 2.000. În schimb, după două zile de pierderi, indicele japonez Nikkei225 (+0,89%) a crescut, pe fondul unui yen mai slab și după ce datele oficiale au arătat că exporturile au scăzut mai puțin (-2,6%) decât era de așteptat (-6,9%). Printre cei mai performante acțiuni s-au numărat Nisshin Seifun Group (+4,47%), Sumco Corp (+4,12%), Computer Casio (3,97%) și Tokyo Electron (+3,86%).

VIDEO Ghinion: Primele sute de exemplare Ford Puma sunt rechemate în service din cauza unor probleme cu airbagurile CITEȘTE ȘI VIDEO Ghinion: Primele sute de exemplare Ford Puma sunt rechemate în service din cauza unor probleme cu airbagurile

A fost o sesiune verde pentru bursele europene, în condițiile în care veștile referitoare la focarul de coronavirus au fost favorabile, deoarece numărul de cazuri noi a scăzut pentru a doua zi consecutiv. Totodată investitorii au urmărit noile datele economice și o nouă rundă de raportări financiare ale companiilor. Am remarcat câștigurile acțiunilor Puma (+11,33%), după ce al doilea cel mai mare producător de articole sportive din Europa și al treilea mondial a raportat un profit net de 17,8 milioane euro în trimestrul patru și a menținut țintele pentru anul acesta. A crescut și Deutsche Telekom (+4,15%), după ce a anunțat profituri nete de 3,87 miliarde euro în 2019. În plus, producătorul de cipuri Infineon (+1,77%) a anunțat că se așteaptă doar un impact redus al coronavirusului pentru businessul său.

Zi complet pozitivă ieri la Bursa de Valori București (BVB), câștigurile principalilor indici depășind de data aceasta peste jumătate de procent, excepția fiind indicele sectorial financiar BET-FI (+0,29%), deși toate cele șase componente ale sale au închis pe verde. Peste 30% din volumele de 4,89 milioane euro au însemnat un schimb de deal cu titlurile companiei Farmaceutica Remedia (RMAH +0,40%). Au fost schimbate 15,91 milioane acțiuni, reprezentând 15,00% din capitalul social al distribuitorului de medicamente, la un preț cu aproape 10% sub cotația de ieri, în valoare de 7,16 milioane lei. Au urmat în topul lichidității titlurile Banca Transilvania (TLV +0,58%), Fondul Proprietatea (FP +0,37%), Romgaz (SNG +0,99%) și Transgaz (TGN +3,50%).

Principalii indici bursieri Wall Street au încheiat sesiunea de aseară cu creșteri, prilej cu care S&P500 (3,386.15 puncte +0.47%) și NASDAQ (9,817.18 puncte +0.87%) au stabilit noi valori record. Sectorul tehnologic a fost motorul creșterilor, iar dintre acțiuni am remarcat saltul Tesla (+6,88%), după ce o analiză a băncii multinaționale independente americane de investiții și servicii financiare Piper Sandler a ridicat obiectivul de preț la 928 dolari pe acțiune. Au mai înregistrat creșteri peste medie Nvidia (+6.11%), Alcoa (+4,51%) și Analog Devices (+4,45%).

Povestea de ieri din piața valutară a fost o depreciere puternică a nyenului japonez (JPY), care a scăzut cu peste 1% față de orice monedă majoră, cu excepția lirei sterline (GBP), care are propriile evoluții. Prețul aurului a depășit maximul din 8 ianuarie, atingând 1613 dolari pe uncie, adică cifrele de acum șapte ani, în timp ce cotațiile petrolului mai adaugă peste două procente în încercarea de revenire la nivelurile de acum o lună.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa