Fenomenele meteo modifică polițele de asigurare pentru locuințe. PAD va acoperi și pagubele produse de furtuni - proiect

Fenomenele meteo modifică polițele de asigurare pentru locuințe. PAD va acoperi și pagubele produse de furtuni - proiect
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 2 nov 2017

Polița de asigurare obligatorie a locuințelor (PAD) va acoperi și pagubele produse de furtuni, nu doar pe cele cauzate de cutremure de pământ, alunecări de teren sau inundații. Parlamentarii au luat-o înaintea altor autorități și au elaborat un proiect de lege în acest sens.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Necesitatea modificării PAD a apărut după ce furtuna din data de 17 septembrie a condus la decesul a cinci persoane și la rănirea altor 26.

În prezent, PAD despăgubește proprietarii pentru daune provocate locuințelor ca urmare a cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.  Așadar, cei care au locuințele avariate în urma furtunii nu vor avea parte de despăgubiri chiar dacă au polițe de asigurare obligatorie a locuinței.

EXCLUSIV Firmele de asigurare se gândesc să preia modelul băncilor. Patronatul pieței se naște forțat sau pe cale naturală? CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Firmele de asigurare se gândesc să preia modelul băncilor. Patronatul pieței se naște forțat sau pe cale naturală?

Profit.ro a relatat că o comisie, alcătuită din reprezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiară și din principalii actori de pe piața asigurărilor, va pregăti modificarea de substanță a Legii actuale pentru asigurarea obligatorie a locuinței. Legislația ar fi trebuit modificată inclusive în sensul creșterii riscurilor acoperite de polița obligatorie.

Parlamentarii PMP nu au mai așteptat însă decizia autorităților în domeniu și au depus o inițiaitivă legislativă care extinde sfera de acoperire a PAD.

Aleșii amintesc faptul că Guvernul a alocat peste 36 de milioane lei din Fondul de intervenție aflat la dispoziția acestuia pentru înlăturarea efectelor produse de furtuna din vestul țării, dar suma ar fi insuficientă și irelevantă având în vedere dimensiunea pagubelor produse.

Lovitură pentru bănci, IFN și firme de leasing: nu vor mai putea deduce toate dobânzile plătite la împrumuturile din grup. Reguli fiscale mai dure și pentru restul firmelor CITEȘTE ȘI Lovitură pentru bănci, IFN și firme de leasing: nu vor mai putea deduce toate dobânzile plătite la împrumuturile din grup. Reguli fiscale mai dure și pentru restul firmelor

Prin urmare, proiectul de lege propune modificarea definiției dezastrului natural din Legea nr.260/ 2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.

Astfel, dezastrul natural, acoperit de PAD, va include ”cutremure de pământ, furtuni, alunecări de teren și inundații, ca fenomene naturale”.

Puterea vrea să interzică românilor să cumpere mai mult de o mașină second-hand la doi ani. Comercializarea autovehiculelor vechi de import va fi permisă doar firmelor CITEȘTE ȘI Puterea vrea să interzică românilor să cumpere mai mult de o mașină second-hand la doi ani. Comercializarea autovehiculelor vechi de import va fi permisă doar firmelor

Autorii atrag atenția că statisticile PAID (Polul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale) arată că la sfârșitul lunii august 2017 erau asigurate doar 1,65 de milioane de locuințe, adică 18,5% din totalul de 8,92 milioane de locuințe. Totodată, în județul Timiș, unde a avut loc furtuna menționată,  gradul de cuprindere a asigurărilor facultative de locuințe este de maximum 20%, față de 28,63% cât este gradul de cuprindere al polițelor obligatorii.

Date din piața asigurărilor indică, de asemenea, că numărul dosarelor de daună deschise pentru pagube produse de furtună pe segmentul asigurărilor de locuințe s-a dublat în primele nouă luni ale anului, cea mai mare despăgubire ridicându-se la aproximativ 60.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
asigurare
obligatorie
locuinta
pad
furtuna
dezastru
lege
proiect
parlament