Autoritatea de reglementare financiară din Elveția cere puteri juridice mai mari după criza de la Credit Suisse

Autoritatea de reglementare financiară din Elveția cere puteri juridice mai mari după criza de la Credit Suisse
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 dec 2023

Autoritatea de reglementare financiară din Elveția a cerut puteri juridice mai mari și a promis că își va adapta abordarea, în urma prăbușirii Credit Suisse, banca cu o istorie de 167 de ani care a fost salvată de rivala sa UBS în martie, într-o preluare intermediată de autoritățile elvețiene, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Credit Suisse a avut nevoie de salvare după ce o serie de eșecuri în managementul riscului și scandaluri au declanșat un exod de clienți și investitori, care au adus-o în pragul insolvenței, scrie News.ro.

Grupul italian Golden Goose pregătește una dintre cele mai mari IPO din Europa pentru 2024. Hidroelectrica rămâne în topul listărilor din acest an CITEȘTE ȘI Grupul italian Golden Goose pregătește una dintre cele mai mari IPO din Europa pentru 2024. Hidroelectrica rămâne în topul listărilor din acest an

Autoritatea Elvețiană de Supraveghere a Piețelor Financiare (FINMA) a declarat într-un raport de marți că, împreună cu guvernul și Banca Națională Elvețiană, a atins obiectivul de a proteja solvabilitatea Credit Suisse și de a asigura stabilitatea financiară.

De asemenea, a atras atenția asupra ”măsurilor de anvergură și invazive” luate în anii precedenți pentru a supraveghea banca și pentru ”a remedia deficiențele, în special în guvernanța corporativă a băncii și în managementul riscului și cultura riscului”.

Începând cu vara anului 2022, FINMA a mai spus băncii ”să ia diverse măsuri pentru a se pregăti pentru o situație de urgență”, un avertisment care nu a fost luat în considerare.

”FINMA extrage o serie de lecții în raportul său. Pe de o parte, solicită o bază legală mai puternică, în special instrumente precum Regimul managerilor superiori, puterea de a impune amenzi și reguli mai stricte privind guvernanța corporativă. Pe de altă parte, FINMA își va adapta, de asemenea, abordarea de supraveghere în anumite domenii și își va intensifica evaluarea dacă măsurile de stabilizare sunt gata de implementare”, a spus autoritatea de reglementare.

FINMA a spus că schimbările strategice anunțate pentru a reduce riscul Credit Suisse, cum ar fi reducerea băncii sale de investiții, concentrarea pe activitatea de administrare a activelor și reducerea volatilității câștigurilor, ”nu au fost implementate în mod consecvent”, în timp ce ”scandalurile recurente au subminat reputația băncii”.

România - printre țările UE cu cea mai ridicată rată a inflației CITEȘTE ȘI România - printre țările UE cu cea mai ridicată rată a inflației

De asemenea, a observat că, chiar și în anii în care banca a înregistrat pierderi financiare mari, remunerația variabilă a rămas ridicată, acționarii profitând puțin de oportunitățile de a influența pachetele de salarii.

Între 2012 și salvarea de urgență a băncii, autoritatea de reglementare spune că a efectuat 43 de investigații preliminare la Credit Suisse, pentru eventuale proceduri de executare.

Au fost emise nouă mustrări, s-au depus 16 acuzații penale, 11 proceduri de executare silită împotriva băncii și trei împotriva persoanelor fizice.

FINMA a declarat că a informat în mod repetat Credit Suisse despre riscuri, a recomandat îmbunătățiri și a impus ”măsuri de mare anvergură”.

Acestea au inclus ”măsuri extinse de capital și lichiditate, intervenții în guvernanța și remunerarea băncii și restricții asupra activităților de afaceri”.

”În perioada 2018-2022, a efectuat, de asemenea, 108 evaluări de supraveghere la fața locului la Credit Suisse și a înregistrat 382 de puncte care necesită acțiune. În 113 dintre aceste puncte riscul a fost clasificat ca fiind ridicat sau critic. Aceste cifre și măsuri ilustrează faptul că FINMA și-a epuizat opțiunile și puterile legale”, a spus FINMA.

La momentul prăbușirii sale, șefii Credit Suisse au atribuit pierderea încrederii panicii pieței declanșate de prăbușirea Silicon Valley Bank din SUA.

Deutsche Bahn ar putea obține 20 de miliarde de euro în urma vânzării diviziei de logistică DB Schenker, prezentă și în România CITEȘTE ȘI Deutsche Bahn ar putea obține 20 de miliarde de euro în urma vânzării diviziei de logistică DB Schenker, prezentă și în România

Credit Suisse a fost solicitată în cursul verii să pună în aplicare măsuri de pregătire pentru criză, cum ar fi vânzări parțiale de afaceri și eventuala vânzare a întregii bănci într-o urgență existențială.

Prin urmare, autoritatea de reglementare a cerut ”opțiuni extinse care să îi permită să aibă mai multă influență asupra guvernanței instituțiilor supravegheate”.

Acestea includ punerea în aplicare a unui Regim de Manageri Superiori, competențele de a impune amenzi și opțiunea de a publica periodic procedurile de executare.

”Pentru a permite FINMA să intervină eficient în sistemele de remunerare, este necesar un mandat legal mai solid”, a concluzionat instituția.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
elveția