Autoritățile din Suedia sunt îngrijorate de ritmul de scădere a plăților în numerar

Autoritățile din Suedia sunt îngrijorate de ritmul de scădere a plăților în numerar
scris 19 feb 2018

În magazinele și restaurantele din Suedia afișele care anunță că nu sunt acceptate plățile în numerar au devenit o imagine obișnuită, pe măsură ce tranzacțiile se mută în mediul online și pe dispozitivele mobile, dar autoritățile sunt îngrijorate de ritmul rapid în care are loc acest transfer, relatează Bloomberg.

Autoritățile efectuează o analiză extinsă a legislației bancare și acordă o atenție specială tendinței de scădere a plăților în numerar, iar un raport interimar este așteptat cel mai devreme în această vară, scrie News.ro.

”Dacă această tendință de dispariție a numerarului are loc prea rapid, va fi dificil să menținem infrastructura de operare a numerarului”, a declarat Mats Dillen, șeful comisiei parlamentare de evaluare a acestei probleme. Acesta a refuzat să ofere detalii referitoare la tipul de propuneri care ar putea fi incluse în raport.

Suedia este considerată țara cu cel mai scăzut volum al tranzacțiilor în numerar din lume. Majoritatea sucursalelor bancare din țară au renunțat să mai lucreze cu numerar. Multe magazine, muzee și restaurante acceptă în prezent doar plăți cu cardul sau prin dispozitive mobile. Există însă și un dezavantaj, faptul că mulți oameni, în special vârstnici, nu au acces la tehnologia digitală.

ULTIMA ORĂ Sistemul bancar a încheiat 2017 cu un profit record de aproape 5,4 miliarde de lei și credite neperformante în scădere abruptă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Sistemul bancar a încheiat 2017 cu un profit record de aproape 5,4 miliarde de lei și credite neperformante în scădere abruptă

”Am putea intra pe o spirală negativă, care poate pune în pericol infrastructura pentru numerar. Analizăm cu atenție acest tip de probleme”, a spus Dillen.

Anul trecut, valoarea numerarului aflat în circulație în Suedia a scăzut la cel mai redus nivel după 1990, fiind cu peste 40% sub un maxim atins în 2007. Declinul înregistrat în 2016 și 2017 a fost cel mai mare înregistrat vreodată.

Potrivit unui studiu publicat luna trecută de Insight Intelligence, numai 25% dintre suedezi au efectuat plăți în numerar cel puțin o dată pe săptămână, în scădere cu 63% față de acum patru ani. O proporție de 36% dintre persoanele intervievate nu folosesc niciodată numerar, sau fac astfel de plăți doar o dată sau de două ori pe an.

Banca centrală analizează dacă este nevoie de o formă oficială de monedă virtuală, o e-coroană. Propunerea finală nu este așteptată înainte de sfârșitul anului viitor, dar ideea este că e-coroana ar funcția ca o completare pentru numerar, nu ca un înlocuitor complet.

Guvernatorul băncii centrale, Riksbank, Stefan Ingves, a spus că Suedia ar trebui să ia în considerare obligarea băncilor de a oferi numerar clienților.

viewscnt
Afla mai multe despre
suedia plata cash