După ce au stabilit transformarea Eximbank în Banca de Dezvoltare a României, senatorii au mai aprobat o Bancă de Dezvoltare. Teodorovici se abține la vot și cere o mediere

După ce au stabilit transformarea Eximbank în Banca de Dezvoltare a României, senatorii au mai aprobat o Bancă de Dezvoltare. Teodorovici se abține la vot și cere o mediere
scris 21 feb 2018

Senatorii au aprobat astăzi înființarea Băncii de Dezvoltare a României, după ce în noiembrie anul trecut semnaseră transformarea Eximbank în Banca de Dezvoltare a României. Ministrul de Finanțe, care a inițiat transformarea Eximbank, spune că parlamentarii vor trebui să cadă de acord și să adopte un singur proiect cu privire la noua bancă.

Proiectul adoptat anul trecut de Senat, și prin care Eximbank devine Banca de Dezvoltare a României - Eximbank S.A., îl are ca autor pe actualul ministru al Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici. Acesta argumenta atunci necesitatea diversificării activității Eximbank, prin promovarea politicilor guvernamentale de investiții în domenii prioritare, și în special în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii.

Proiectul inițiat de Teodorovici, ajuns acum în dezbaterea Camerei Deputaților, poate fi citit AICI.

Veste proastă pentru compania de stat: Parlamentarii nu mai vor să circule în țară doar cu Tarom, operatorul aerian național pierde exclusivitatea CITEȘTE ȘI Veste proastă pentru compania de stat: Parlamentarii nu mai vor să circule în țară doar cu Tarom, operatorul aerian național pierde exclusivitatea

La mai puțin de două săptămâni de la adoptarea în Senat a proiectului menționat, parlamentarii PSD, cu excepția lui Teodorovici, dar cu susținerea liderului PSD, Liviu Dragnea, au înregistrat un alt proiect de lege care stabilește înființarea Băncii de Deazvoltare a României - S.A., cu un capital de stat inițial de 1 miliard de lei.

Scopul acestei bănci se suprapune în mare parte cu obiectivele menționate în primul proiect, respectiv asigurarea finanțării proiectelor de infrastructură sau dezvoltare regională, dar și pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii.

Proiectul inițiat de grupul parlamentar al PSD, care va fi transmis tot Camerei Deputaților, poate fi citit AICI.

DOCUMENT Senatorii au aprobat în comisii limitarea DAE, la 2,5 ori dobânda legală pentru credite ipotecare și la 18% pentru creditele de consum CITEȘTE ȘI DOCUMENT Senatorii au aprobat în comisii limitarea DAE, la 2,5 ori dobânda legală pentru credite ipotecare și la 18% pentru creditele de consum

Astăzi, majoritatea de guvernământ a adoptat noul proiect chiar în prezența ministrului Teodorovici, care este senator și care s-a abținut să voteze proiectul inițiat de colegii săi de partid.

După vot, Teodorovici a declarat că la Camera Deputaților trebuie mediate cele două inițiative și promovat un singur proiect de lege privind Banca de Dezvoltare a României. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca
dezvoltare
parlament
tedorovici
ministru
finante
psd
proiect
lege
dragnea
eximbank
deputati