Isărescu: Legea dării în plată să fie aplicată și creditelor pentru mașini de spălat

Isărescu: Legea dării în plată să fie aplicată și creditelor pentru mașini de spălat
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 feb 2016

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ironizat, joi, legea dării în plată, dezbătută în această perioadă în parlament, afirmând că aceasta ar trebui aplicată și pentru creditele de consum, prin care s-au cumpărat produse precum frigiderele și mașinile de spălat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În forma promovată de către inițiatorii, legea dării în plată se aplică doar creditelor pentru locuințe cu garanții imobiliare. Dacă legea intră în vigoare, persoanele care au luat împrumuturide acest tip pot scăpa de orice plată dacă cedează creditorului locuința cumpărată pe credit, scrie News.ro

”Poate ar trebui să aplicăm legea dării în plată pentru toate tipurile de credite. Oamenii să aducă înapoi automobilele, mașini de spălat, frigidere. Băncile să-și facă depozite de mașini de spălat și le valorifice”, a declarat Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă.

Guvernatorul băncii centrale a argumentat că banii pe care băncile trebuie să le recupereze de la cei care au luat credite nu sunt banii băncilor, ci reprezintă, în mare măsură, banii deponenților.

”Bancherul trebuie să aibă grijă ca de ochii din cap de banii deponenților. Dacă întârzie o singură oră la rambursarea unui depozit, s-a terminat, se creează panică. Banca nu folosește banii ei, ci ai deponenților. Legea dării în plată reprezintă o serie de derogări de la legile bancare acceptate în Uniunea Europeană”, a mai spus guvernatorul BNR.

Reprezentanții Băncii naționale s-au opus variantei actuale a legii dării în plată și au cerut unele modificări, însă propunerile BNR au fost respinse în comisiile din Senat. 

viewscnt
Afla mai multe despre
mugur isarescu
legea in plata