Oficial BCE: Băncile elene nu au nevoie de capital suplimentar

Oficial BCE: Băncile elene nu au nevoie de capital suplimentar

Daniele Nouy, președintele Consiliului de supervizare al BCE

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 13 feb 2016

Sistemul bancar elen și-a acoperit necesarul de capital evidențiat în urma testelor de stres efectuate de Banca Centrală Europeană (BCE) în octombrie anul trecut și nu există motive pentru o nouă recapitalizare, a spus sâmbâtă directorul pentru supraveghere din cadrul BCE, Daniele Nouy.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Cerințele de capital au fost îndeplinite și nu este nevoie de fonduri suplimentare", a spus Nouy pentru cotidianul grec Agora, preluat de Reuters. 

Băncile elene au fost puternic afectate de criza din Grecia din vara trecută și s-au confruntat cu retrageri masive de depozite, până ce statul grec a impus restricții privind circulația capitalurilor. Efectele s-au văzut și la nivelul sucursalelor, care au pierdut din depozite.

Testele de stres finalizate de BCE au indicat un deficit de capital de 14,4 miliarde de euro, pe care băncile l-au acoperit prin împrumuturi și emisiuni de acțiuni.

BCE va derula teste de stres și pentru băncile europene mai mici CITEȘTE ȘI BCE va derula teste de stres și pentru băncile europene mai mici

Potrivit lui Nouy, băncile elene nu vor participa la testele de stres derulate în acest an de BCE, care vizează instituțiile bancare din zona euro, în condițiile în care acestea au fost deja supuse unui control "riguros" la verificările din octombrie.

Oficialul BCE a precizat că băncile elene ar trebui să folosească toate instrumentele de care dispun pentru a reduce nivelul creditelor neperformante, care se situează la aproximativ 100 miliarde euro.

Banca centrală a Greciei, care supraveghează un portofoliu comun de 9,5 miliarde euro deținut de 14 bănci cu probleme, reclasificate drept bănci "rele" în urma unui proces de consolidare la nivelul sistemului, a recuperat până în prezent împrumuturi neperformante de 800 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
grecia
teste stres
capital
capitalizare
daniele nouy