Scurgere masivă de informații de la Credit Suisse. Banca elvețiană, acuzată că spăla bani pentru clienți acuzați de tortură, corupție, narcotraficanți

Scurgere masivă de informații de la Credit Suisse. Banca elvețiană, acuzată că spăla bani pentru clienți acuzați de tortură, corupție, narcotraficanți
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 feb 2022

O scurgere masivă de informații de la una dintre cele mai mari bănci private din lume, Credit Suisse, a scos la iveală cum ”onorabila” instituție era implicată în spălarea de bani ale unor clienți cu legături în domeniul actelor de tortură, trafic de droguri, spălare de bani, corupție și alte asemenea grave infracțiuni, scrie The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Detalii despre conturile a peste 30.000 de clienți Credit Suisse din întreaga lume, care confirmă beneficiari a peste 100 de miliarde de franci elvețieni, indică eșecul la scară largă a misiunilor de audit ale Credit Suisse, în ciuda angajamentelor repetate de-a lungul deceniilor că vor elimina clienții dubioși și fondurile ilicite. The Guardian face parte dintr-un consorțiu de instituții media care au acces exclusiv la date, scrie Hotnews.ro.

EXCLUSIV FOTO Închisoare cu executare și demolare pe cheltuiala vinovaților pentru construirea ilegală a unui bloc în centrul Bucureștiului, lipit de un monument istoric CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Închisoare cu executare și demolare pe cheltuiala vinovaților pentru construirea ilegală a unui bloc în centrul Bucureștiului, lipit de un monument istoric

Printre clienții despre care s-a aflat este un traficant de persoane din Filipine, un șef al bursei de valori din Hong Kong condamnat pentru luare de mită, un miliardar care a ordonat uciderea iubitei lui (care era un pop star libanez), directori care au jefuit compania petrolieră de stat din Venezuela, precum și politicieni corupți din Egipt sau Ucraina.

Un cont deținut de Vatican a fost folosit pentru a cheltui 350 de milioane de euro într-o investiție presupusă frauduloasă în real-estate-ul din Londra, achiziție care se află în centrul unui proces penal în curs, fiind implicat un cardinal al Vaticanului.

Datele bancare au fost făcute publice prin intermediul unui anunț anonim destinat ziarului german Süddeutsche Zeitung. „Cred că legile elvețiene privind secretul bancar sunt imorale”, a spus autorul anunțului.

Evident,„Credit Suisse respinge cu fermitate acuzațiile și concluziile despre presupusele practici incorecte ale băncii”, a transmis banca într-un comunicat, susținând că aspectele descoperite de reporteri se bazează pe „informații selective scoase din context, care au ca rezultat interpretări tendențioase ale activității băncii"

Banca a mai spus că acuzațiile se referă la fapte datând dintr-o perioadă în care „legile, practicile și așteptările instituțiilor financiare erau foarte diferite de cele de acum”.

Dar, mai mult de două treimi din conturi au fost deschise dupăanul 2000, iar o parte sunt funcționale și azi.

Momentul scurgerii de informații complică foarte mult imaginea Credit Suisse, care a fost recent afectată de scandaluri mari. Luna trecută CS și-a pierdut președintele, António Horta-Osório, după ce acesta a încălcat de două ori reglementările privind Covid-19. Apoi, să nu uităm că banca a fost implicată în prăbușirea companiei care finanța Greensill Capital și a fondului speculativ american Archegos Capital și a fost amendată cu 350 de milioane de lire sterline pentru rolul său într-un scandal de împrumut din Mozambic.

Afacerea aruncă o lumină asupra unuia dintre cele mai mari centre financiare din lume, care s-a obișnuit să opereze în umbră.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
spălare de bani