Băncile au înăsprit accesul la creditele ipotecare, iar tendința va continua

Băncile au înăsprit accesul la creditele ipotecare, iar tendința va continua
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 oct 2021

Instituțiile financiare din zona euro au înăsprit accesul la creditele ipotecare în trimestrul trei din 2021 și se estimează ca tendința să continue în ultimele trei luni din acest an, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înăsprirea accesului la împrumuturi ar putea afecta creșterea economică în zona euro, ceea ce ar putea forța BCE să adopte noi măsuri de stimulare pentru ca firmele să beneficieze de lichidități, scrie Agerpres.

Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online CITEȘTE ȘI Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online

La reuniunea de joi a BCE oficialii vor evalua situația economică, deschizând calea pentru adoptarea unei decizii în decembrie privind viitorul programului de achiziții de active.

"Pentru creditele ipotecare, înăsprirea a fost legată de toleranța la risc a băncilor și de costurile lor de finanțare. În trimestrul patru din 2021, băncile se așteaptă la o înăsprire suplimentară a standardelor de creditare, dar nu estimează o modificare a cererii pentru creditele ipotecare", a apreciat BCE.

În rândul celor mai mari economii din zona euro s-a înregistrat o înăsprire a criteriilor de aprobare pentru creditele ipotecare în Germania, Spania și Franța, în timp ce în Italia nu s-au modificat.

Combinată cu majorarea cererii, înăsprirea standardelor de creditare a dus la creșterea numărului de oferte respinse în Germania și Franța, în trimestrul trei din 2021, arată datele BCE.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

La ședința din 9 septembrie, Banca Centrală Europeană a decis să mențină nemodificată dobânda de politica monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie, dar a anunțat că va încetini în trimestrul patru din 2021 ritmul programului de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP), care a ajutat la păstrarea costurilor de împrumut scăzute pentru guverne și afaceri.

Potrivit unui comunicat de presă al BCE, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv minus 0,50%.

viewscnt
Afla mai multe despre
credite
bce