BCR a plasat la un cupon de 5,35% cea mai mare emisiune de obligațiuni nepreferențiale în lei de pe piața locală

BCR a plasat la un cupon de 5,35% cea mai mare emisiune de obligațiuni nepreferențiale în lei de pe piața locală
Oana Osman
Oana Osman
scris 16 dec 2019

Banca Comercială Română (BCR) a lansat prima emisiune de obligațiuni senior nepreferențiale din România și din Europa Centrală și de Est, în valoare de 600 de milioane de lei, listate la Bursa de Valori București. Obligațiunile au o maturitate la 7 ani și reprezintă cea mai mare emisiune în lei de pe piața locală de capital. Fitch a acordat emisiunii de obligațiuni un rating final de BBB+.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Lansarea ofertei pe piață a generat interes considerabil din partea investitorilor, iar emisiunea a obținut un cupon de 5,35%, anunță banca. Subscrierile au fost echilibrat distribuite între administratori de active, fonduri de pensii, companii de asigurări și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

BERD a anunțat, într-un comunicat separat, că investește 26 milioane de euro în emisiunea de obligațiuni.

Emisiunea a fost făcută ca pas de aliniere la noile reglementări UE privind capacitatea pe care trebuie să o aibă băncile pentru a absorbi pierderile, cerința minimă de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL), în linie cu strategia de rezoluție pe care o urmărește. Acestă clasă de obligațiuni reprezintă pasive eligibile drept capital și intră în formarea capitalului de rang 3, fiind introdusă odată cu noua Directivă de rezoluție bancară ca formulă de finanțare ce trebuie să asigure disponibilitatea de fonduri în caz de probleme. Aceasta, după ce UE a decis că băncile insolvabile nu vor mai primi bani publici și că pierderile vor trebui să fie absorbite de acționari și de investitorii care și-au luat un anumit risc.

Datoria Senior Non Preferred are rangul de despăgubire a creditorilor mai mare decât datoria subordonată, dar sub obligațiunile Senior clasice. În cazului unui default, sunt despăgubite depozitele garantate (cele de până la 100 de mii de euro), apoi cele negarantate ale IMM și ale populației, urmate de depozitele corporațiilor, apoi de cele două tipuri de obligațiuni menționate mai sus.

BCR a preferat să emită în lei aceste obligațiuni, după ce alte bănci au lansat emisiuni în euro pentru a se conforma cerințelor MREL. Banca Transilvania a plasat anul trecut o emisiune de 285 milioane de euro pe o scadență de 10 ani, la un cost Euribor la 6 luni + 3,75%. Și în cazul BT, obligațiunile au fost luate de investitori instituționali, cei mai mari fiind IFC (120 mil. euro) și BERD (100 mil euro).

„Emisiunea de obligațiuni reflectă deopotrivă încrederea noastră în piața locală și obiectivul de a ne consolida rezultatele. Diversificarea surselor de finanțare face parte din strategia noastră de dezvoltare pe termen lung și avem convingerea că această emisiune va contribui la dezvoltarea pieței de capital autohtone”,  a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.

Euro scade spre 4,77 lei. Lira sterlină continuă ascensiunea și atinge cel mai mare nivel din iunie 2016 CITEȘTE ȘI Euro scade spre 4,77 lei. Lira sterlină continuă ascensiunea și atinge cel mai mare nivel din iunie 2016

Emisiunea de obligațiuni a avut succes încă de la supra-subscrierea în registrul de ordine a țintei de 500 de milioane de lei, ceea ce a dus la decizia de majorare a emisiunii până la 600 de milioane de lei. Prețul final reflectă angajamentul pe termen lung al BCR atât față de piață, cât și față de investitorii insitituționali.

„Ne bucurăm că oferta de instrumente financiare de la Bursa de Valori București devine din ce în ce mai variată. Obligațiunile BCR s-au dovedit a fi o ofertă de succes, atât din punct de vedere al valorii, având în vedere că este una dintre cele mai mari emisiuni de pe piața de capital din România, cât și în ceea ce privește timpul necesar încheierii tranzacției, care a fost unul scurt. Poate fi un exemplu bun pentru alte proiecte din domeniul instrumentelor de datorie, deoarece dovedește că piața de capital îndeplinește un rol important pentru asigurarea resurselor necesare dezvoltării economiei naționale”, a declarat Adrian Tănase, CEO BVB.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
mrel
obligatiuni
bvb