BVB: Majoritatea piețelor internaționale de capital au încheiat primele două luni ale acestui an cu scăderi de aproape zece procente

BVB: Majoritatea piețelor internaționale de capital au încheiat primele două luni ale acestui an cu scăderi de aproape zece procente
scris 11 mar 2020

Majoritatea piețelor internaționale de capital au încheiat primele două luni ale acestui an cu scăderi de aproape zece procente, ceea ce a marcat intrarea într-o zonă de corecție comparativ cu maximele atinse anterior, arată Bursa de Valori București (BVB) într-un comunicat, precizând că are implementate sisteme care pot face față volatilității excesive și care pot fi activate în condiții extreme de stres pentru piață.

La finalul lunii februarie, valoarea de piață a companiilor românești listate la BVB era de circa 100 miliarde lei, echivalentul a 20,6 miliarde euro, scrie News.ro.

”Piața de capital din România se conectează la principalele piețe internaționale care încheie în scădere primele două luni ale anului pe fondul volatilității accentuate și a incertitudinilor sporite”, arată BVB.

Italia, grav afectată de coronavirus: Plata ratelor la creditele ipotecare, suspendată CITEȘTE ȘI Italia, grav afectată de coronavirus: Plata ratelor la creditele ipotecare, suspendată

De la început anului și până la finalul lunii februarie, în Europa, indicele german DAX a înregistrat o scadere de 10,2%, indicele pieței franceze CAC 40 a coborat cu 11,2%, în timp ce în Marea Britanie indicele FTSE 100 s-a depreciat cu 12,7%. În Statele Unite, Dow Jones a scăzut cu 11%, iar S&P 500 cu 8,6% tot în primele două luni ale acestui an. Piața de capital românească nu a fost ocolită de turbulențe și a înregistrat și ea un recul de 8,6% în primele două luni, după ce indicele BET a atins maximul ultimilor 12 ani, iar indicele BET-TR ajunsese la noi maxime istorice.

”Bursa de Valori București, la fel ca toate bursele moderne, are implementate sisteme care pot face față volatilității excesive și care pot fi activate în condiții extreme de stres pentru piață. Până în acest moment, piața de capital din România a dat dovadă de reziliență într-un context internațional marcat de incertitudini sporite și de volatilitate accentuată, iar investitorii au posibilitatea să decidă cum să acționeze sau să reacționeze în deplin acord cu strategia lor investițională”, a declarat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.

Valoarea medie zilnică de tranzacționare a fost de 9,6 milioane de euro după primele două luni ale acestui an, în timp ce valoarea totală de tranzacționare pe toate tipurile de instrumente financiare a depășit 400 de milioane de euro în același interval de timp.

”Cred că unul dintre lucrurile fundamentale pe care investitorii români ar trebui să le ia în calcul atunci când investesc în instrumentele financiare emise de companiile românești listate la BVB este să aibă perspectivă nu de cumpărători ocazionali de acțiuni sau de obligațiuni, ci de investitori în economia României. În acel moment, această abordare investițională, împreună cu un orizont de așteptare rezonabil, poate returna mai multe rezultate pozitive decât tranzacțiile realizate pe bază emoțională”, a mai afrimat Adrian Tănase, CEO al BVB.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa de valori