Cristian Roșu, ASF: Subscrierile pe asigurări de locuințe au crescut cu circa 5%, deși numărul polițelor s-a diminuat cu circa 300.000

Cristian Roșu, ASF: Subscrierile pe asigurări de locuințe au crescut cu circa 5%, deși numărul polițelor s-a diminuat cu circa 300.000
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mar 2019

Piața asigurărilor și-a îmbunătățit indicatorii de solvabilitate anul trecut, arată Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, la Conferința Europeană a Serviciilor Financiare (ECFS) organizată de ISF.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„În anul 2018 piața asigurărilor și-a îmbunătățit indicatorii de solvabilitate. Subscrierile pe asigurări de locuințe au crescut cu circa 5%, deși numărul polițelor s-a diminuat cu circa 300.000. Gradul de penetrare a asigurărilor în PIB este în jur de 1,07%, comparativ cu Germania - 8,1% sau Franța - 12%. Densitatea asigurărilor se situează, în prezent, la circa 109 euro, față de Polonia sau Cehia unde aceasta depășește 350 euro. Evoluția a fost favorabilă, dar este departe de ceea ce ne-am dori; creșterea pieței asigurărilor este mai mică decât a PIB-ului”, spune Roșu.

În opinia sa, ASF trebuie să se gândească la ce are de făcut pentru a îmbunătăți situația, pe cel puțin 2 paliere: activitatea proprie și educația financiară.

BCR începe săptămâna educației financiare în 360 de școli din țară CITEȘTE ȘI BCR începe săptămâna educației financiare în 360 de școli din țară

ASF are câteva proiecte pregătite, susține Roșu, pentru a crea un cadru legislativ flexibil și ușor de aplicat: „Se vor reanaliza o serie de norme, există propuneri de modificări ale legislației pentru a o aduce în concordanță cu realitățile economice prezente. Legea asigurărilor mutuale a trecut de cele 2 camere ale Parlamentului și probabil în cursul lunii aprilie va deveni funcțională și se vor emite normele de aplicare”.

ASF vrea să reașeze și legea Fondului de Garantare, ca să servească mai bine interesele asiguraților. „Se va interveni și asupra legii rezoluției, ca să permită o intervenție timpurie, mai eficientă”, arată vicepreședintele ASF.

În plus AFF va acorda un sprijin substanțial Institutului de Studii Financiare și se vor dezvolta colaborări și cu alte instituții de învățământ, ca să îmbunătățească pregătirea profesională a corpului de angajați ai asigurătorilor - să se realizeze o interacțiune mai profesionistă cu publicul în timpul actului de vanzare, mai spune Roșu.

viewscnt
Afla mai multe despre
cristian roșu
asf