Piața asigurărilor și-a îmbunătățit indicatorii de solvabilitate anul trecut, arată Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, la Conferința Europeană a Serviciilor Financiare (ECFS) organizată de ISF.
„În anul 2018 piața asigurărilor și-a îmbunătățit indicatorii de solvabilitate. Subscrierile pe asigurări de locuințe au crescut cu circa 5%, deși numărul polițelor s-a diminuat cu circa 300.000. Gradul de penetrare a asigurărilor în PIB este în jur de 1,07%, comparativ cu Germania - 8,1% sau Franța - 12%. Densitatea asigurărilor se situează, în prezent, la circa 109 euro, față de Polonia sau Cehia unde aceasta depășește 350 euro. Evoluția a fost favorabilă, dar este departe de ceea ce ne-am dori; creșterea pieței asigurărilor este mai mică decât a PIB-ului”, spune Roșu.
În opinia sa, ASF trebuie să se gândească la ce are de făcut pentru a îmbunătăți situația, pe cel puțin 2 paliere: activitatea proprie și educația financiară.

ASF are câteva proiecte pregătite, susține Roșu, pentru a crea un cadru legislativ flexibil și ușor de aplicat: „Se vor reanaliza o serie de norme, există propuneri de modificări ale legislației pentru a o aduce în concordanță cu realitățile economice prezente. Legea asigurărilor mutuale a trecut de cele 2 camere ale Parlamentului și probabil în cursul lunii aprilie va deveni funcțională și se vor emite normele de aplicare”.
ASF vrea să reașeze și legea Fondului de Garantare, ca să servească mai bine interesele asiguraților. „Se va interveni și asupra legii rezoluției, ca să permită o intervenție timpurie, mai eficientă”, arată vicepreședintele ASF.
În plus AFF va acorda un sprijin substanțial Institutului de Studii Financiare și se vor dezvolta colaborări și cu alte instituții de învățământ, ca să îmbunătățească pregătirea profesională a corpului de angajați ai asigurătorilor - să se realizeze o interacțiune mai profesionistă cu publicul în timpul actului de vanzare, mai spune Roșu.