Daniel Dăianu: Libra este foarte periculoasă; ar fractura în mod aproape iremediabil sistemul monetar

Daniel Dăianu: Libra este foarte periculoasă; ar fractura în mod aproape iremediabil sistemul monetar
scris 5 nov 2019

Criptomoneda Libra este foarte periculoasă fiindcă ar fractura în mod aproape iremediabil sistemul monetar, iar băncile centrale și-ar pierde din eficacitate, a declarat, marți, la Academia Română, președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

"În ceea ce privește criptomonedele, opinia mea este că acestea sunt periculoase. Sunt active financiare foarte speculative, iar active precum Libra - fie ele sprijinindu-se pe un mănunchi de active considerate sigure sau monede - sunt foarte periculoase pentru că fac parte din logica celor care cred că este nevoie de piețe paralele, de dispariția băncilor centrale. Există o asemenea gândire. Criza financiară a aneantizat reputația guvernelor și a unor bănci centrale, bănci centrale mari și este nevoie de alte monede, de circuite paralele, de structuri non-ierarhice. Deci discuția este mult mai adâncă. Nu este legată numai de sistemul monetar. Nu întâmplător libertarienii sunt atașați de această viziune. Ei care și resping băncile centrale, ar dori să ne întoarcem în lumea lui free-banking. De aceea Libra este foarte periculoasă, fiindcă ar însemna, ea s-ar adresa la miliarde de utilizatori și de fapt ar fractura în mod aproape iremediabil sistemul monetar și băncile centrale și-ar pierde din eficacitate", a spus Daniel Dăianu, scrie Agerpres.

Retailerul de bijtuterii Pandora, prezent și pe piața românească, scade cu peste 15% la bursă după o pierdere neașteptată în trimestrul al treilea CITEȘTE ȘI Retailerul de bijtuterii Pandora, prezent și pe piața românească, scade cu peste 15% la bursă după o pierdere neașteptată în trimestrul al treilea

El a menționat că băncile centrale au și așa mari dificultăți în a formula și implementa politicile lor.

"În ceea ce privește viitorul, dacă punem de o parte criptomonedele, care trebuie să fie reglementate foarte sever, eu sunt pentru o reglementare foarte severă a piețelor de capital, a ceea ce este numit sector bancar umbră, în viitor, politica monetară va fi o îmbinare între o țintire a inflației pragmatică și controlul agregatelor monetare. Măsurile macroprudențiale în mod inevitabil înseamnă și controlul agregatelor monetare, pentru că încercăm să punem stavilă mișcării banului în economie", a explicat Daniel Dăianu.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
criptomoneda
libra