Date provizorii INS: România a avut anul trecut o creștere economică de 3,8%, ușor peste estimarea inițială

Date provizorii INS: România a avut anul trecut o creștere economică de 3,8%, ușor peste estimarea inițială
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 apr 2016

Economia României a înregistrat o creștere de 3,8% anul trecut, peste estimarea inițială, de 3,7%, pe fondul creșterii puternice a consumului, stimulat de reducerea TVA la alimente, conform datelor provizorii ale Institutului Național de Statistică (INS), prezentate vineri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comparativ cu trimestrul III din 2015, Produsul intern brut în trimestrul IV 2015 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,1%.

Față de același trimestru din 2014, Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 3,8%, atât pe seria brută, cât și pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru anul trecut.

Veniturile din investiții sub 12 salarii minime ar putea fi scutite de plata CASS începând din 2017 CITEȘTE ȘI Veniturile din investiții sub 12 salarii minime ar putea fi scutite de plata CASS începând din 2017

Potrivit datelor revizuite de către INS, economia românească a avansat cu 4% în primul trimestru din 2015, cu 3,7% în al doilea trimestru și cu 3,6% în trimestrul al treilea, comparativ cu aceleași perioade din anul anterior, pe serie ajustată la influențele sezoniere.

INS a revizuit în urcare și valoarea produsului intern brut al României din 2015, de la 710,3 miliarde lei în prognoza din 8 martie. 

Calculat în moneda europeană, PIB-ul României a ajuns anul trecut la 160,4 miliarde euro, plasând economia românească în continuare în urma unor țări mai mici, precum Cehia (PIB de 164 miliarde euro în 2015), Grecia (176 miliarde euro) sau Portugalia (179 miliarde euro), potrivit datelor Eurostat, arată news.ro.

Scutirea de impozit local pentru casele parohiale a fost eliminată din normele Codului fiscal. Cultele consideră că trebuie reintrodusă CITEȘTE ȘI Scutirea de impozit local pentru casele parohiale a fost eliminată din normele Codului fiscal. Cultele consideră că trebuie reintrodusă

Pe partea de formare a produsului intern brut, creșterea economică a fost susținută în 2015 de majorarea consumului populației, cu 5,9% față de anul precedent,. și de formarea brută de capital fix - un indicator al investițiilor realizate în economie -, care a avansat cu 8,8%. Ambele rate de creștere au fost revizuite în sus față de precedenta estimare.

În schimb, comerțul exterior a tras în jos avansul economic, în condițiile în care importurile au avansat cu 9,1%, iar exporturile - cu doar 5,5%.

Pe partea de formare a PIB, avansul din 2015 a fost susținut în special de sectoarele informatică și comunicații, cu o creștere de 11,9% față de 2014, construcții (8,8%), comerț (6,4%) și activități profesionale, științifice și tehnice (4,9%).

EXCLUSIV România nu a găsit piață în SUA pentru multe produse, dar exportă arme. Top-urile complete ale firmelor exportatoare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România nu a găsit piață în SUA pentru multe produse, dar exportă arme. Top-urile complete ale firmelor exportatoare

Activitatea din agricultură a scăzut cu 9,4% în 2015, fiind singurul sector care a înregistrat un declin anul trecut.

În urma acestor evoluții, sectorul informatică și comunicații a ajuns să contribuie cu 5,6%, în 2015, la formrea PIB-ului României, în timp ce agricultura are o contribuție de doar 4,2%. Industria rămâne sectorul cu cea mai mare importanță în PIB, cu o contribuție de 23,2% în 2015, fiind urmată de comerț (15,9%), administrație publică - învățământ - sănătate - asistență socială  (10,3%), tranzacții imobiliare (8%) și construcții (7,4%). 

viewscnt
Afla mai multe despre
crestere economica
produsul intern brut