Elveția începe consultările pentru protejarea prin Constituție a folosirii numerarului

Elveția începe consultările pentru protejarea prin Constituție a folosirii numerarului
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 aug 2023

Guvernul elvețian a demarat consultări în vederea modificării Constituției pentru a consfinți în aceasta protejarea numerarului ca formă de plată, relatează agenția Bloomberg, citată de Swiss Info.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mutarea reprezintă un răspuns la o inițiativă numită „Numerarul este libertate” pe care susținătorii săi au depus-o mai devreme în cursul acestui an autorităților, scrie Agerpres.

Volvo Car România a lansat un program unic prin care oferă 10.000 de Euro celor care nu vor reuși să prindă fonduri la Programul Rabla Plus CITEȘTE ȘI Volvo Car România a lansat un program unic prin care oferă 10.000 de Euro celor care nu vor reuși să prindă fonduri la Programul Rabla Plus

Activiștii cer ca inițiativa să fie supusă unui referendum, la fel ca numeroase alte propuneri de politici în Elveția, țară cunoscută pentru sistemul său de democrație directă.

În luna iulie a anului trecut Elveția a legalizat căsătoriile între persoanele de același sex în urma unui astfel de referendum.

Tot în 2022 elvețienii au votat prin referendum majorarea vârstei de pensionare pentru femei după ce cu un an înainte au fost chemați la urne pentru a se pronunța în privința introducerii certificatului COVID.

Guvernul elvețian afirmă însă acum că a demarat consultări în privința inițiativei „Numerarul este libertate” întrucât propunerea depusă de activiști „nu este suficient de precisă”. Cu toate acestea, politicienii elvețieni au admis importanța punctelor ridicate de activiști și guvernul a propus o variantă proprie a amendamentului care să asigure prin Constituție protejarea folosirii numerarului.

Deși folosirea numerarului a scăzut în Elveția în ultimii ani, banii „lichizi” rămân a doua cea mai folosită metodă de plată, aproximativ 28% din toate tranzacțiile fiind încheiate cu ei în această țară.

Consultările publice demarate de guvern se vor încheia la sfârșitul lunii noiembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
numerar
elvetia