Fondul de Garantare va începe plățile către creditorii de asigurări ai Carpatica Asig

Fondul de Garantare va începe plățile către creditorii de asigurări ai Carpatica Asig
scris 24 mar 2017

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) va demara plățile către creditorii de asigurări ai Carpatica Asig, companie intrată în faliment, a anunțat vineri instituția, care a mai spus că plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

Conform anunțului, Fondul de Garantare a luat act de rămânerea definitivă, prin neapelare, a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment împotriva societății Carpatica Asig, astfel încât va putea face plățile către creditorii de asigurări, scrie News.ro.

Sentința de intrare în faliment a Carpatica Asig a fost emisă de Tribunalul Sibiu și a fost publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvență în data de 9 martie.

FGA a primit până la data de 23 martie de la potențialii creditori de asigurare ai Carpatica Asig 16.372 de cereri de plată, inclusiv cereri de plată pentru dosarele de daună nou deschise de FGA, precum și 11.338 cereri pentru deschiderea unor dosare de daună. Fondul a preluat 27.270 de dosare de daună de la Carpatica Asig. 

„În vederea încasării despăgubirilor, orice persoană care pretinde un drept de creanță de asigurări împotriva asigurătorului în faliment poate formula o cerere motivată în acest sens, adresată Fondului în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, respectiv până la data de 8 iunie 2017 sau de la data nașterii dreptului de creanță, atunci când acesta s-a născut ulterior, potrivit legii, art 14. alin (1) din Legea nr 213/2015”, se mai arată în comunicatul transmis de Fondul de Garantare.

Așteptările analiștilor CFA privind situația economică a României s-au îmbunătățit ușor în februarie CITEȘTE ȘI Așteptările analiștilor CFA privind situația economică a României s-au îmbunătățit ușor în februarie

De asemenea, conform legii, FGA mai poate primi cereri de deschidere a dosarelor de daună până la data 18 mai 2017.

Fondul poate să facă plăți din disponibilitățile sale către creditorii de asigurări doar către petenții care au depus cereri de plată și care au dosarele complete.

Săptămâna trecută, un membru neexecutiv al consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Albin Biro, avertiza că Fondul de Garantare a Asiguraților ar urma să plăteasca un miliard de lei pentru a acoperi daunele din sectorul asigurărilor pentru că unii asigurători au practicat mult timp tarife de ”bun simț” pe piața RCA, iar această practică a dus la falimentele companiilor Astra și Carpatica.

Carpatica se află printre primii cinci jucători din sectorul asigurărilor, cu o cotă de piață de 10,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul de garantare
carpatica asig