Franța vrea să atragă bancherii la Paris

Franța vrea să atragă bancherii la Paris
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mar 2024

Franța vrea să faciliteze investițiile fondurilor de capital privat (private equity) în companiile listate și să reducă costurile concedierilor pentru companiile financiare, în cadrul noilor măsuri menite să facă Parisul mai atrăgător pentru serviciile financiare, a anunțat parlamentarul Alexander Holroyd, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Din 2016, când Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană (Brexit), Franța încearcă să aducă la Paris locurile de muncă bine plătite din domeniul financiar și a înregistrat unele succese, scrie Agerpres.

VIDEO Xiaomi începe să vândă mașini electrice. Planurile auto ale producătorului chinez de smartphone-uri CITEȘTE ȘI VIDEO Xiaomi începe să vândă mașini electrice. Planurile auto ale producătorului chinez de smartphone-uri

Între 2017 și 2022, au fost create peste 7.000 de locuri de muncă în domeniul financiar, conform proiectului de lege prezentat luni și care va fi dezbătut în parlament luna viitoare.

Bănci de pe Wall Street, inclusiv Bank of America, JP Morgan și Morgan Stanley, precum și bănci europene, cum ar fi Barclays, sunt printre cele care și-au majorat numărul de angajați în Franța.

Noul proiect ar urma să acorde o derogare pentru legislația muncii din Franța, care în general sprijină angajații, pentru a ușura concedierea traderilor bine plătiți, astfel încât pachetele lor compensatorii să fie mai puțin costisitoare pentru angajatorii lor.

Excepția a fost solicitată de unele bănci americane, care susțin că potențialele costuri legate de concedieri fac dificilă creșterea numărului de angajați de top în Paris, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Alexander Holroyd, membru al partidului președintelui Emmanuel Macron, a recunoscut luni că va fi dificil să existe în legislație o separare pentru anumiți angajați pentru un tratament juridic excepțional, dar a adăugat că măsurile vizează traderii de la bănci, fondurile speculative, companii care tranzacționează energie și materii prime.

Legislația franceză trebuie să fie adaptată pentru companiile care asigură mai multă finanțare și fac din Paris un hub financiar mai atractiv, a declarat Holroyd.

În cazul fondurilor de capital privat, noua legislație le va permite să investească în firmele franceze care au o capitalizare bursieră de până la 500 de milioane de euro, în prezent plafonul fiind de 150 de milioane de euro. În mod potențial, fondurile de capital privat vor investi în alte 88 de firme franceze, comparativ cu nivelul din acest moment, a explicat Holroyd.

De asemenea, legislația va introduce drepturi de vot multiplu drepturi de vot multiplu, ca parte a ofertelor publice inițiale (IPO) la Bursa de la Paris, după măsuri similare adoptate la Londra și Amsterdam. În plus, vor fi atenuate reglementările privind majorarea capitalului, pentru a alinia mai bine legea din Franța cu normele din alte țări europene și din Statele Unite.

"Problema existențială a Europei este cum vom finanța economia. Dacă suntem capabili să rezolvăm această problemă, vom atrage investitori", le-a spus jurnaliștilor Holroyd. 

viewscnt
Afla mai multe despre
paris
servicii financiare