Încă un eșec la o licitație de titluri de stat: Ministerul Finanțelor a respins toate ofertele din cauza dobânzilor mari

Încă un eșec la o licitație de titluri de stat: Ministerul Finanțelor a respins toate ofertele din cauza dobânzilor mari
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 dec 2016

Ministerul Finanțelor a respins joi toate ofertele băncilor la licitația de obligațiuni scadente în 25 februarie 2019, în condițiile în care oferta băncilor a fost foarte slabă, iar dobânzile solicitate au fost considerate prea mari, arată datele publicate de Banca Națională a României (BNR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Valoarea anunțată a licitației a fost de 500 milioane lei, însă băncile au oferit doar 290 milioane lei, la dobânzi considrate prea mari de către stat, scrie News.ro.

Obligațiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 1,35%.

"În conformitate cu prevederile art.3, alin.4 din Regulamentul nr.11/2012 privind piața primară a titlurilor de stat administrată de Banca Națională a României, Ministerul Finanțelor Publice respinge in totalitate ofertele de cumpărare transmise, considerându-le la un nivel neacceptabil al prețului ofertat", arată comunicatul BNR.

În 14 noiembrie, la licitația anterioară de titluri de stat cu aceeași scandență, Ministerul Finanțelor a luat de la bănci 160 milioane de lei, din valoarea anunțată de 400 milioane lei, la un randament mediu de 1,36% pe an și un randament maxim de 1,38%.

Dolarul atinge un nivel maxim istoric, de peste 4,31 lei CITEȘTE ȘI Dolarul atinge un nivel maxim istoric, de peste 4,31 lei

Este al treilea eșec al unei licitații de titluri de stat din ultima perioadă. În 10 noiembrie și în 21 noiembrie, Ministerul Finanțelor a respins, de asemenea, toate ofertele băncilor la licitații pentru obligațiuni scadente în septembrie 20131, respectiv noiembrie 2021, motivul fiind, de asemenea, dobânzile considerate prea mari.

În decembrie, Ministerul Finanțelor intenționează să împrumute de la bănci 3,6 miliarde lei prin licitațiile obișnuite de titluri de stat, la care s-ar putea adăuga 270 milioane lei prin licitații suplimentare.

Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligațiuni pe piața internă.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
bnr